Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fyrverkeri

Hjälp till med att förebygga olyckor!

Valborgsmässoafton stundar. Vi vill att alla hjälper till med att förebygga olyckor som är kopplade till fyrverkerier eller annan pyroteknik, och vi påminner om de bestämmelser som finns!

Varje år skadas många ungdomar så allvarligt av fyrverkerier och annan pyroteknik att de behöver uppsöka en akutmottagning. Flera av dem behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård.

Oftast handlar det om bränn- och sårskador, där händer och fingrar far illa. Skador på huvudet förekommer också där framförallt ögonen är utsatta.

Det är nästan lika vanligt att en åskådare skadas, som att det är den som avfyrar pjäsen.

Vårdnadshavare kan hjälpa till

Vi vill nu ha hjälp av er vårdnadshavare med att förebygga olyckor som är kopplade till fyrverkerier eller annan pyroteknik. Prata med era barn om vilka bestämmelser som finns i Sverige och Falun.

Det är reglerat i lagar och lokala ordningsföreskrifter.

2002 infördes ett så kallat ”smällarförbud” i Sverige, som innebär att smällare bara får användas av den som har rätt utbildning och särskilt tillstånd från polisen.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor är 18 år.

Från och med den 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för att använda raketer med styrpinne.

Här kan ni läsa mer om vad Polisen säger om tillstånd och regler för fyrverkerier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om vad som gäller i Falun hittar ni här. Öppnas i nytt fönster.

Restriktioner på grund av pandemiläget

I år påverkas valborgsmässofirandet också av pandemiläget och rådande restriktioner där Länsstyrelsen Dalarna gått ut med en uppmaning som ni hittar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2021-04-29