Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

 Modell av skeppsformad skulptur av stenpelare

Modell av skulpturen Skeppet i Vasaparken

Ett skepp har landat i Vasaparken

Nya Vasaparken tar form steg för steg. I dagarna har den övre delen av parken berikats med ett konstverk. Det är konstnären Pontus Ersbacken som med hjälp av Hagströmska gymnasiets maskinförarutbildning skapat ett nytt konstverk, Skeppet.  

Skulpturen består av att 28 stycken avlånga granitpelare, totalt omkring 17 ton sten, som gjutits fast i en ellipsform. Konstnären, Pontus Erbacken, kallar den Skeppet.

- För mig symboliserar skepp människans nyfikenhet mot det okända, ett verktyg att nå dit ingen varit förut. De tidiga vikingaskeppen stod för innovation och kreativt tänkande då de kunde ta sig fram där andra båtar inte kunde. Nuförtiden är rymdskepp vår symbol för framtiden och drömmen om Mars hägrar runt hörnet, förklarar Pontus Ersbacken.

- Dalarnas relation till Gustav Vasa och hans relation till skepp tycker jag passar in i Vasaparken.

Pontus har använt sig av stenar som är återvunna från den gamla vägsträckan under bron som nu blir Vasaparken. Hagströmska gymnasiet har varit med och sorterat ut stenarna med hjälp av Pontus, fraktat dem till Vasaparken och gjort det förberedande markarbetet.

Varje sten har en slät sida som vätter utåt. Stenarna är annars råa, grova och unikt utformade var en för sig. Varje sten är cirka 30x35 centimeter tjock och varierar i höjd från cirka 1-2 meter färdig höjd när gräset anläggs runtom. Måttet på hela skulpturen är cirka 15x5 meter.

- Den sista finputsen med marken, grässådd med mera, kommer att ske i samband med att vi bygger etapp två av Vasaparkens, berättar Mikael Stenemyr, projektingenjör, Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2021-06-11