Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Lupiner

Hög tid att skära ner lupinerna

Lupiner må vara vackra där de bildar stora färggranna fält längs våra vägar, men det är en växt som minskar den biologiska mångfalden. De växer fort, fröar av sig lätt, är fleråriga och sprider sig. Därför förhindrar de andra inhemska växter att sprida sig. Lupin finns med på EU:s förteckning om invasiva främmande arter som är ett problem i Sverige.

Problemet med lupinerna är att det är en snabbväxande, flerårig art som sprider sig effektivt med frön, men även genom underjordiska delar. Eftersom blomsterlupin är en kvävefixerande art ökar kvävehalten i jorden där den växer, vilket kan påverka omgivande flora.

Lupin konkurrerar även ut vägkantens övriga flora genom att de skuggar lågväxande arter.

Lupinen är envis och seg och därför måste bekämpningen vara långsiktig och upprepas ofta. Rötterna klarar övervintringen bra och fröna i marken bevarar sin grobarhet i över 50 år. I första hand bör man se till att det inte bildas några frön genom att kapa av blomstjälkarna innan fröna mognar. Då fylls inte fröbanken i marken på och inga fler frön sprids ut i omgivningen.

Så här gör du

Slå den med lie, gräv eller dra upp den, helst fera gånger per säsong. Ta bort alla växtdelar från marken så att inte marken blir för näringsrik. Lägg i sopsäck och släng i Brännbart på återvinningscentralen. Lägg aldrig på komposten och lämna eller släng aldrig i naturen!

Här kan du läsa mer på vår hemsida om invasiva arter och hur de hotar våra inhemska växter och djur.

Sidan uppdaterad 2021-07-01