Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rivna morötter på en skärbräda

Så håller du maten fräsch i rötmånaden

Nu är vi inne i den tid på året när maten står sig sämre, den så kallade rötmånaden. I år sträcker den sig från 22 juli till 22 augusti.

– Vanligtvis är det under den här perioden som vädret är som mest varmt och fuktigt, men datumen i sig är inte så exakta, säger Michael Johansson, livsmedelsinspektör.

Redan de gamla romarna märkte att maten lättare blev skämd under sensommaren. De kallade perioden för hunddagarna, utifrån att det var då de kunde se stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hund. I många länder lever benämningen fort­farande kvar.

Minska risken att bli sjuk

När det är varmt och fuktigt är det lättare för bakterier och mögel att växa till. Därför gäller det att hålla maten kall, ha bra hygien i köket och ha rena händer, berättar Michael Johansson.
– Allt det ska man såklart tänka på året om, men på sensommaren är det extra viktigt. Då minskar du risken att bli sjuk av maten, säger han.

Fräsch mat – tänk på det här:

  • Håll maten kall från butiken till hemmet, till exempel i kylväska.
  • Ställ maten i kylen (+4 grader) så snart du kommer hem.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Ta inte fram mer mat på bordet än vad som går åt. Mat som åker ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga.
  • Använd gärna separata skärbrädor för grönsaker samt rått kött och kyckling.
  • Släng inte mat i onödan. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten.

Mer information

Mat i rötmånadstider (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-08-06