Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Faluns förskolor skyddas från ultravioletta solstrålar

Falu kommuns miljöavdelning påbörjade 2019 en granskning av förskolor gällande skydd mot solens skadliga ultravioletta strålning. Granskningen har fokuserat på förskolornas solskydd och rutiner för att skydda barnen mot för mycket ultraviolett strålning. Granskningen visade brister i förskolornas rutiner och solskydd. Nu har förskolorna med bristande skydd mot ultraviolett strålning fått solskydd installerade.

Om Ultraviolett strålning

Ultraviolett strålning, förkortat UV-stålning, är en elektromagnetisk strålning i våglängdsintervallet 100 till 400 nanometer. Våglängden är kortare än det synliga ljusets. Det är denna typ av strålning som kan göra oss solbrända, eller i värsta fall förändra våra celler så att vi riskerar cancer. Barn har tunnare hud än vuxna och bränner sig lättare av solen, extra hänsyn bör tas till små barn (0-2 år), rödlätta barn och barn med mycket ljus hud.

Installation av skydd mot ultraviolett strålning

Granskningen av hur mycket solljus Falu kommuns förskolors gårdar får har visat att sandlådor är en plats där barn ofta blir stillasittande. Sandlådor är därför en plats som ofta kräver solskydd mot ultraviolett strålning, så kallade UV-skydd som solsegel eller pergola. Fler brister som granskningen visade är tidigare solskydd som inte ger skugga där det var tänkt samt gårdar med särskilt mycket solstrålning som kräver solskydd över större områden än sandlådorna.

65 förskolor i Falu kommun har granskats och 43 hade brister som krävde åtgärder. Nyligen utförda kontroller visar att installation av solskydd har gjorts på samtliga förskolor med tidigare brister.

Kom ihåg att det är bra om barn även har med sig solhatt, långärmat och solskyddskräm till förskolan, särskilt under vår och sommar.

Fakta:

  • Solen ger oss ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). Solljusets UV-strålning är sedan 1992 klassat som cancerframkallande för människor av Världshälsoorganisationens (WHO) forskningsorgan för cancer (IARC).
  • Vi behöver solljus för att D-vitamin ska kunna bildas i huden, men för mycket och för stark sol kan vara skadligt. Barn har tunnare hud än vuxna och bränner sig lättare, extra hänsyn bör tas till små barn (0-2 år), rödlätta barn och barn med mycket ljus hud.
  • Solen är som starkast när den står som högst på himlen, vilket den gör mitt på dagen klockan 11-15 sommartid.
  • För mycket sol för barn ökar risken för hudcancer längre fram i livet då det tar lång tid att utveckla.
  • I Sverige har malignt melanom (den farligaste formen av hudcancer) ökat med 39% de senaste 10 åren.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Sidan uppdaterad 2021-08-23