Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Verksamheter som utför skönhetsingrepp och behandlingar måste anmäla sig till Falu kommun

Från den 1 juli i år är det nya regler för hur och vem som får utföra skönhetsingrepp och behandlingar. Det innebär att från och med den 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande och skärande verksamhet, där det finns risk för annan smitta än blodsmitta. Som till exempel pedikyr/manikyr, håltagning (inkl. blomdahlsmetoden) och frisörer/barberare som utför rakning med rakkniv/rakblad.

Anmälningsplikt

Anmälningsplikten gäller oavsett om du avser starta en sådan verksamhet eller om du sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet och ännu inte anmält dig. Om du har en verksamhet som kan tänkas omfattas av denna förändring behöver du anmäla din verksamhet till Falu kommuns miljöavdelning senast den 1 september 2021. Anmäl din verksamhet för hygienisk behandling här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på nya anmälningspliktiga verksamheter:

  • Frisörer och barberare som använder rakkniv
  • Håltagning av öron och annan piercing (t.ex. frisörer och guldsmeder)
  • Nagelvård (användning av nagelbandssax)
  • Pedikyr vid användning av nagelbandssax eller fothyvel

Är du osäker på om din behandling är anmälningspliktig eller inte, skicka gärna ändå in en anmälan så gör vi en bedömning.

Samlingsnamnet för dessa verksamheter är hygienverksamheter, där kroppens hud eller slemhinnor punkteras av stickande eller skärande instrument. Som kan innebära risk för blodsmitta eller annan smitta.

Estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar

Lagändringen innebär även att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är ny tillsynsmyndighet över estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar. Det innebär att den som utför injektionsbehandlingar nu ska anmäla sin verksamhet till IVO istället för till kommunen. Även du som tidigare har varit anmäld till kommunen behöver göra en ny anmälan till IVO. Behandlingar som omfattas är i regel alla som innebär att något injiceras i huden, exempelvis botox, fillers och PRP. Läs mer och IVOs anmälningsblanketter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-08-26