Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Julgran med lysen

Det blir inte någon insamling av julgranar 2022.

Insamlingen av julgranar ställs in även 2022

Med tanke på den ökade smittspridningen av Covid-19 har Falu Energi & Vatten tagit beslutet att pausa insamlingen av granar i Falu kommun även 2022.

– Vår högsta prioritet är att hålla igång våra samhällsviktiga verksamheter som el, värme, vatten, stadsnät och sophämtning. Det är också viktigt att inte utsätta medarbetare eller andra för ökad smittorisk, säger Kristin Forsberg, kommunikationschef på Falu Energi & Vatten - FEV.

Innan jul gick myndigheterna ut med hårdare restriktioner som gjorde att FEV tog detta beslut.

Smittorisk för medarbetarna

När FEV samlar in julgranar gör man det utöver den ordinarie hämtningen av hushållsavfall. Bolaget tar hjälp av medarbetare från flera avdelningar som åker ihop i följebilar.

Eftersom insamlingen är en insats som kräver många medarbetare från olika avdelningar, som vanligtvis inte arbetar tillsammans, innebär detta en stor smittorisk för medarbetarna.

Under insamlingsdagen behöver alla dessa medarbetare samarbeta, både i sopbilar, personbilar samt i och kring uppsamlingsplatser med mera. Detta gör att våra medarbetare utsätts för en större smittorisk än normalt.

Riastugan får värme och el

Sedan julgransinsamlingen startade 2013 har Falu Energi & Vatten valt att skänka pengar motsvarande granens värde till Riastugan. Riastugan ger sina gäster en chans till värme och gemenskap, ett viktigt arbete för Falun.

Trots utebliven insamling kommer bolaget att hjälpa Riastugan genom att skänka värme och el precis som tidigare år. Under 2022 får verksamheten värme och el under de sex första månaderna.

– Stödet betyder jättemycket för oss. Hösten har varit kall och vi har haft många besökare så pengarna innebär att vi kan hjälpa fler Falubor med mat och värme, säger David Johansson, verksamhetschef på Ria Hela Människan i Falun.

Lämna julgranen på återvinningscentralen

I år får du alltså ta hand om julgranen själv.

Det gör du bäst genom att ta med den till någon av återvinningscentralerna i Falun, Svärdsjö och Bjursås. Där lämnar du granen på samma ställe som du lägger ris, grenar och träd.

På återvinningscentralen ber vi dig som lämnar din julgran att hålla avstånd från andra besökare och försöka välja en tid då det är lite mindre besökare.

Här hittar du återvinningscentralernas öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-01-03