Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Ny lag mot ringa nedskräpning

Låt inte småskräpet ramla mellan fingrarna från 1 januari 2022. Då infördes lagändringen som kan ge böter på 800 kronor om du kastar till exempel fimpar eller tuggummi på marken.

Tiotusentals personer har tidigare skrivit under Håll Sverige Rents namninsamling som bidrog till att lagändringen skedde. Utöver den ny lagen har Dalakommunerna tillsammans med Håll Sverige Rent och Visit Dalarna startat ett långsiktigt arbete mot nedskräpning. I maj genomfördes en kampanjvecka som fokuserade på fimpar, ett litet skräp men som är så ofta förekommande att det skapar enorma mängder. Bara i Dalarna slängs 30 miljoner fimpar om året på marken.

Jenny Croneryd, Sammankallande gata/park nätverket i Dalarna:

- När det gäller fimpar så skulle man önska att en informationsspridning om att fimpen innehåller både plaster och gifter skulle räcka för att den inte ska slängas på marken. Tyvärr är det sällan så enkelt när en beteendeförändring ska till. Vi välkomnar ändringarna i miljöbalken och får från 1 januari stöd i vårt arbete genom att det kan svida i plånboken att släppa fimpen där man står.

Enligt mätningar Håll Sverige Rent gjort står fimpen för 62 % av allt skräp. Förutom den negativa upplevelsen av nedskräpning så hamnar fimpen också lätt i dagbrunnar och de skadliga ämnena kommer vidare ut i våra vattendrag.

Undvik framöver ringa nedskräpning som att kasta fimpar och tuggummin på gatan.

Sidan uppdaterad 2022-01-07