Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Ökad risk för salmonella hos katter

Senaste dagarna har flera fall av salmonellainfektioner hos katter rapporterats till kommunen. Salmonellabakterier kan överföras till människor. Är din katt orkeslös, kontakta veterinär.

Så här års är det större risk att katter smittas av salmonella. Katter kan smittas när de kommer i kontakt med infekterade småfåglar eller deras avföring.

Flera fall har anmälts till Falu kommuns miljöavdelning de senaste dagarna.

Håll gärna katten inomhus

- Håll gärna din katt inomhus de närmaste veckorna eller se till att den inte kan nå fågelbord eller liknande när den är utomhus, rekommenderar miljöinspektör Eva-Karin Bergquist.

- Om din katt har förlorat sin energi eller har okända symptom ska du kontakta en veterinär.

Människor kan smittas

Människor kan smittas av kattens salmonellabakterier, framförallt genom kontakt med deras avföring.

För att människor ska bli smittade krävs vanligtvis en större dos salmonellabakterier. Små barn, gravida, äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan dock vara känsligare.

Handtvätt är A och O

- Det är viktigt att tvätta händerna ofta, speciellt när du har gjort rent kattlådan och innan du lagar mat. Om du har ett fågelbord, försök att hålla rent kring bordet och på marken under och tvätta händerna noga efteråt. Se också till att barn inte leker nära fågelbordet, uppmanar Eva-Karin Bergquist.

Kontakta läkare om du misstänker att du eller en anhörig har blivit smittad. Du kan även läsa mer om salmonella på 1177.se Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ veterinärens råd vid smitta

Om veterinären konstaterar att din katt har salmonella får du samtidigt råd och information om hur du ska sköta hygienen. Det är viktigt att du följer råden för att minska risken att sprida smittan. Smittade katter bör vara inomhus tills de inte längre visar symtom. Mer information finns hos Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor?

Om du har frågor ska du i första hand kontakta en veterinär. Du är också välkommen att kontakta kommunens hälsoskydd på miljöavdelningen.

Sidan uppdaterad 2024-03-18