Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Så här gör du om du hittar måsungar som är på rymmen

Nu börjar det dyka upp måsungar på utflykt lite här och var i bostadsområden och inte alltid på så lämpliga platser. Det är ett naturligt beteende och de är inte övergivna eller behöver tas omhand. Men man kan flytta på dem. Här får du tips.

Måsungar är så kallade borymmare. Några dagar efter kläckningen lämnar de boet, hoppar ner från taken och irrar omkring i bostadsområden och på innergårdar och hamnar inte alltid på lämpliga platser.

Många tror att måsungarna blivit övergivna av sina föräldrar och vill ta hand om ungarna. Men det ska man inte göra. De dör ganska snabbt av stress och fel mat. En måsunge behöver sina föräldrar och syskon,

- Om en fiskmåsunge har hamnat på din gård eller någon annan olämplig plats så ta på dig en regnkappa och förse dig med ett paraply som skyddar dig mot de upprörda föräldrarna, mota iväg ungen men se samtidigt till att föräldrarna har koll på vart ungen tar vägen, tipsar miljösinspektör Ann-Catrin Gustavsson.

Slippa fåglar som häckar för nära

Försommaren är en hektisk tid för våra fåglar med matande av många hungriga ungar, vilket kan höras vida omkring. För många av oss hör detta sommaren till. Andra kan uppleva det som störande på vissa ställen eller vid vissa tillfällen.

Det finns saker du kan göra för att slippa häckande fåglar för nära dig i framtiden. Men du får bara motarbeta fåglarnas bobyggande fram till första april, därefter och fram till sista juli är de fredade och ska få ta hand om sina ungar ifred.

Det händer att Falubor hör av sig till kommunen för att få hjälp. Men kommunen kan inget göra, utan det är fastighetsägarna som är ansvariga för att förhindra att måsar eller andra fåglar bygger bon.

Här får du tips om hur du kan förebygga att få exempelvis ett mås-bo på ditt tak.

Sidan uppdaterad 2022-06-14