Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vybild över centrala delen av Falun

I Falun hittar studenter ett boende snabbt

I Falun och Borlänge får studenter boende inom en månad. Det visar den årliga bostadsrapporten som görs av Sveriges förenade studentkårer, SFS, där bostadssituationen för studenter på 34 studieorter kartläggs.

Varje ort får en färgmarkering beroende på hur snabbt studenterna kan erbjudas ett tryggt boende.

Falun och Borlänge är gröna städer, vilket är det bästa betyget i rapporten, och innebär att bostadssituationen för studenter uppfattas vara god.

Både Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge framhåller de senaste årens framgångsrika samarbete mellan de båda bostadsbolagen, Högskolan Dalarna, Dalarnas studentkår samt Borlänge och Falu kommuner som förbättrat bostadssituationen för studenter vid Högskolan Dalarna.

40 nya studentlägenheter gör skillnad

- Vi ser också att de 40 nya studentlägenheter som Kopparstaden byggde i Bojsenburg, med inflyttning 2019, har gjort skillnad och bidragit till att Falun sedan dess är grön i rapporten, säger Anna Timander, marknadschef på Kopparstaden.

Enligt SFS:s bostadsrapport bor 24 procent av alla studenter i en grönmarkerad stad som kan erbjuda studenter boende inom en månad - där ingår Borlänge och Falun. 15 procent bor i en gulmarkerad stad som kan erbjuda studenter boende inom en termin. 61 procent bor i en rödmarkerad stad där det tar mer än en termin för studenter att få bostad på orten.

Samarbete Samarbetet mellan olika aktörer i Falun och Borlänge har även resulterat i webbsidan studentdalarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där privatpersoner kan lägga ut rum eller bostäder för uthyrning till studenter, vilket underlättar för studenter att hitta den typen av studentboende.

SFS:s bostadsrapport finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-08-31