Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration över den tilltänkta arenan

En illustration som visar den tänkta arenans placering och utseende.

Lugnet kan komma att få ny multiarena

Lugnet kan komma att få en multiarena anpassad för idrott och andra evenemang. En avsiktsförklaring har nu skrivits mellan Lugnet i Falun AB och de privata aktörer som ligger bakom den tänkta satsningen.

–Det känns väldigt roligt att vi tagit första steget mot ett stort samarbete med det privata näringslivet, säger Maria Andersson, vd för Lufab.

Projektet Airena är en multianläggning för idrott och olika evenemang som konserter, event, konferenser och mässor. Arenan ska även ha plats för olika boendeformer, bland annat hotell.

Tanken är att fastigheten ska byggas på den så kallade cirkusplatsen mellan ishallen och Lugnetleden.

Bakom satsningen finns delägarna Michael Koij, Fredrik Larsson och Roro Yakoub.

Lugnet behöver fler boendealternativ

–Lugnet behöver fler boendealternativ och även mässhallar/konserthallar för att möjliggöra huvudsyftet med idrottsanläggningen, nämligen att bedriva idrottslig verksamhet där. Idag är det svårt att få boendeplats när det anordnas stora cuper och tävlingar, och föreningarna blir tvungna att stänga ner verksamhet när musikaler, event och liknande tar plats i idrottshallarna, säger Maria Andersson.

För ett tag sedan skrevs en avsiktsförklaring mellan ägarkonstellationen och Lugnet i Falun AB. Det innebär att bolaget endast arbetar med Airena som part för cirkusplatsen, och att det ska leda till ett framtida arrende.

Arbeta fram ny detaljplan

–Nu ska vi tillsammans med Airena jobba fram en ny detaljplan för området och sedan ska projekteringen kunna ta fart på allvar. Airena har såklart tankar om utformning och innehåll, men jag vet att de är öppna för allmänhetens synpunkter redan i detta tidiga skede, säger Maria Andersson och fortsätter:

–Detaljplan och senare bygglov kommer såklart vara avgörande för hur det slutligen blir på platsen. Men nu har vi alla möjligheter att utforma det här till något riktigt, riktigt bra tillsammans och den chansen ska vi ta!

Ägarkonstellationen säger själva att man har som mål att arenan ska vara färdigbyggd innan det är dags för skid-VM 2027.

Sidan uppdaterad 2022-09-19