Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kvinna och katt vid öppenspis med brasa

Elda rätt

Att elda i spisen eller kaminen är ju både mysigt och bra nu när vi ska sänka elförbrukningen. Här får du råd från miljöavdelningen om hur du eldar på bästa sätt.

Många har på sistone hört av sig till kommunens miljöavdelning med frågor om eldning.

- Det är viktigt att elda med rätt material och på rätt sätt. Eldning i braskaminer och pannor i tätbebyggda områden kan leda till problem med luftvägsirritationer, dålig lukt och nedsmutsning, vilket ju varken är bra för luftkvaliteten eller grannsämjan, säger miljöinspektör Kristin Jakobsson och lämnar några tips om hur du kan kolla om förbränningen är bra eller behöver förbättras:

Titta på röken

- Det kan behövas viss övning för att uppnå ett bra eldningsresultat, men rök, lukt och sotbildning är bra indikationer på om du eldar rätt. Så enklaste sättet att kontrollera om du har en god förbränning är faktiskt att gå ut och titta på röken.

  • Svart rök med kraftig lukt betyder att förbränningen är ofullständig.
  • Gulaktig rök betyder att den innehåller för mycket tjärämnen.
  • Vid god förbränning är röken närmast osynlig. Varma dagar syns bara värmedaller. Kalla dagar kan röken vara vit av vattenånga som kondenseras i den kallare luften.

- Får du sot- och tjäravsättningar på glasluckor, pannväggar och i rökgången så tyder det på att lufttillförseln är dålig. Om förbränningen varit bra får du bara kvar ljusgrå aska i eldstaden, förklarar Kristin Jakobsson.

Så här får du en bättre förbränning

Upptäcker du att förbränningen inte är bra så tipsar miljöavdelningen om följande:

  • Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Vid dålig lufttillförsel ökar utsläppen av bland annat sot och tjära till luften.
  • Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant och tänd i toppen.
  • Använd inte fuktig ved.
  • Se till att du har en ordentlig glödbädd innan mer ved läggs på.

- Det absolut bästa är att elda rejält en gång vid maximal effekt än att ”pyrelda” under hela dagen. Men då måste du ha en ackumulatortank. Då kan utsläppen minska med upp till 90 %, avslutar Kristin Jakobsson.

Sidan uppdaterad 2022-12-21