Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Man i blåbyxor på ställning vid husvägg.

Nya gränser för bygglov

Nu klassas fler områden i kommunen som sammanhållen bebyggelse. Kolla om det gäller din fastighet, för här måste du söka bygglov när du bygger till eller nytt.

Bor du på landsbygden, utanför detaljplanerat område, får du ibland bygga till huset och bygga nytt eller bygga till i omedelbar närhet av bostadshuset utan att söka bygglov. För att detta ska gälla får inte fastigheten ingå i en så kallad sammanhållen bebyggelse. 

Vad som bedöms som sammanhållen bebyggelse presenteras i en särskild karta. Nu har kartan uppdaterats eftersom många nybyggnationer skett i kommunen de senaste åren.

Fler områden omfattas av bygglovsplikt

Följden av uppdateringen är att nya områden har tillkommit som klassas som sammanhållen bebyggelse. Inom dessa områden gäller nu alltså bygglovsplikt.

Det här kan betyda att du nu bor inom ett område som omfattas av mer bygglovsplikt än tidigare.

- Innan du planerar nästa bygge så bör du dubbelkolla i kartan om du nu bor utanför eller inom sammanhållen bebyggelse och är du osäker så är du välkommen att ställa frågor till oss, säger bygglovschef Susanne Svärdström,

Framledes kommer kartan att uppdateras varje år för att hålla den aktuell.

Sök här i kartan för att se om din fastighet ligger inom eller utom sammanhållen bebyggelse. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om vad som kan omfattas av bygglovsbefrielse utanför sammanhållen bebyggelse.

Du kontaktar byggavdelningen via kontaktcenter: 023-830 00 eller kontaktcenter@falun.se.

Sidan uppdaterad 2023-01-23