Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

En kvinna som står och grillar.

Så undviker du att bli magsjuk i sommar

Sommarperioden är högsäsong för otäcka campylobacterinfektioner. En vanlig bov är kött och kyckling som blivit felaktigt tillagat. Här får du tips på hur du undviker att bjuda på magsjuka från grillen.

Campylobacter finns främst i kycklingkött. Bakterien är en vanlig orsak till magsjuka och fler blir sjuka av campylobacter under sommaren.

De viktigaste tipsen för att undvika att bli magsjuk i samband med grillning kan sammanfattas i tre punkter, enligt våra livsmedelsinspektörer:

Använd kylväska

Om du tar med maten som ska grillas ut, och det tar tid innan grillningen startar, måste den förvaras nedkyld. Använd en kylväska med så många kylklabbar som möjligt och se till att kylväskan har rätt temperatur innan du flyttar maten från kylskåpet.

Titta på livsmedlet vilken temperatur som rekommenderas. Ett tips är att ha en termometer i väskan för att se.

Grilla maten ordentligt

Det kan vara svårt att med bara synen avgöra om det som ligger på grillen är helt färdiglagat. Särskilt köttfärs kan vara lite lurig eftersom färsen kan bli brun och se färdig ut innan den har blivit tillräckligt varm.

Oavsett vad man grillar så kan man bli sjuk om bakterier finns kvar i maten, men vid 72 grader har de vanligaste bakterierna dött.

Om du ska grilla kött som varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. Är köttet inte helt tinat så kan det vara färdiggrillat på utsidan men fortfarande vara halvrått inuti. Då finns det risk för att bakterier som kan göra oss sjuka överlever.

När kött marineras kan bakterier från köttet överföras till marinaden. Det är därför inte lämpligt att pensla eller hälla på den tidigare använda marinaden på det färdiggrillade köttet.

Var noga med handhygienen

Något vi kanske lärt oss att tänka på i och med pandemin, men som ändå bör betonas, är vikten av att inte sprida bakterier vidare från våra händer.

Att använda tång och vara noga med handhygienen är ett bra sätt att minska risken att få bakterier på maten.

Mer information om campylobacter hittar du hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Håll extra koll på maten under rötmånaden

Nu är vi dessutom inne i den tiden på året när maten står sig sämre, den så kallade rötmånaden. För att hålla maten fräsch, tänk på det här:

  • Håll maten kall från butiken till hemmet, till exempel i kylväska.
  • Ställ maten i kylen (+4 grader) så snart du kommer hem.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Ta inte fram mer mat på bordet än vad som går åt. Mat som åker ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga.
  • Använd gärna separata skärbrädor för grönsaker samt rått kött och kyckling.
  • Släng inte mat i onödan. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten.

Mer information

Mat i rötmånadstider (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2024-07-23