Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på spruthuset med tornet som sticker upp med en klarblå himmel som bakgrund.

Spruthuset är en av tre kända fastigheter som Falu kommun nu vill göra sig av med.

Tre fastigheter ska upp till försäljning

Falu kommun vill göra sig av med tre kända fastigheter. Spruthuset, Toftaskolan och Hyttstugan ska nämligen sättas upp till försäljning.

– Det är fastigheter som vi ser inte kommer att användas till någon kommunal kärnverksamhet framöver, och därför förordar vi att fastigheterna avyttras. Gällande hyresavtal kommer att ingå i försäljningen, säger Paula Aspfors (S), ordförande i servicenämnden.

Toftaskolan och förskolan Toftaäng är avvecklade och större delen av fastigheterna står därmed tomma. Vid en försäljning kommer fastigheterna att styckas av så att isrink, grusplan och angöring ligger kvar på kommunal mark.

– Vi ser inget annat alternativ än att kommunen gör sig av med fastigheterna, säger Paula Aspfors.

Hyttstugan, restaurangbyggnaden nära Carl Larsson-gården, hyrs i dag ut till en extern hyresgäst. Då denna typ av verksamhet inte hör till kommunens kärnverksamhet ska den nu ut till försäljning.

– I första hand kommer Carl och Karin Larssons släktförening att erbjudas att köpa fastigheten, säger Paula Aspfors.

Spruthuset vid Fisktorget uppfördes på sent 1800-tal för brandväsendets behov. Byggnaden används i dag för bryggeri och servering. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde.

– Det är en väldigt fin byggnad, men som vi ser inte kommer att kunna användas för kommunens kärnverksamhet. Det är dock viktigt att det kulturhistoriska värdet inte påverkas och det känner vi att gällande detaljplan säkrar upp, säger Paula Aspfors.

Byggnaden, tillsammans med den intilliggande bryggan, hyrs i dag ut till en extern hyresgäst. Avtalet löper fram till 2036.

– Bryggan kommer inte att säljas, utan hyras ut till köparen av fastigheten så att befintlig verksamhet kan fortgå. Anledningen är att kommunen fortsatt ska ha rådighet över Faluån, säger Paula Aspfors.

Ärendet Vikaskolan rullar på

Vid sitt senaste sammanträde fick servicenämnden presentation av utkast på förstudie A gällande ny grundskola och förskola i Vika. Uppdraget i förstudie A påminner om förslaget som togs fram 2023 med en idrottshall utifrån skolans behov, men komprimerad totalyta för att klara beslutat budget.

Arbetsgruppen arbetar vidare med att ta fram ett utkast på förstudie B med fullstor idrottshall och analys/bearbetning av utkast på förstudie A. Enligt den preliminära tidplanen kommer förstudierna att presenteras i december för nämnden.

– Den viktiga frågan om en ny skola i Vika rör på sig, utan att några beslut ännu är fattade. Det är viktigt att vi får svar på de frågor vi har och får ett bra underlag att ta ställning till, säger Paula Aspfors.

Arbetet med att forma den nya skolan sker också i nära samarbete med intresseföreningen i Vika. För några veckor sedan var kommunalråden Liza Lundberg (S) och Anders Lindh (M) tillsammans med Paula Aspfors, Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Anna Wikblad Granath (M) 1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden samt Kent Svens (M) 1:e vice ordförande i servicenämnden, på plats i Vika för att träffa intresseföreningens representanter.

– Det visar hur viktigt vi ser på den här frågan och ger tyngd åt den fortsatta processen, säger Paula Aspfors.

Har lyssnat på kritiken

I våras gjorde KPMG en granskning av servicenämndens verksamhet. Där granskade man bland annat styrning, ledning och uppföljning inom verksamheten.

KPMG skickade också med en hel del kritik och förbättringsförslag.

– Vi har naturligtvis sett till att möta upp revisionens kritik, inte minst kopplat till internkontroll och ekonomisk handlingsplan. Det känns som vi tillsammans gjort ett bra arbete och jag ser med tillförsikt framåt, säger Paula Aspfors.

Sidan uppdaterad 2024-09-17