Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på tornet på Västra skolan

Västra skolan, med sitt kända och iögonfallande torn, ska genomgå en större renovering. Även Hälsinggårdsskolan står inför stora förbättringsarbeten.

Två skolor ska genomgå omfattande renoveringar

Två skolor i Falun – Hälsinggårdsskolan och Västra skolan - står inför omfattande renoveringar med en total budget på över 300 miljoner kronor. Projekten ska starta i år och pågå i tre år framåt.

– Det här är satsningar som vi gör för att förbättra utbildningsmiljöerna och skapa bättre förutsättningar för både elever och lärare. På Västra skolan har vi valt att tidigarelägga renoveringen, säger Paula Aspfors (S), ordförande i servicenämnden.

152 miljoner kronor kommer att läggas på att färdigställa Hälsinggårdsskolans skolområde. Under senare år har flertalet ombyggnads och renoveringsprojekt pågått på skolområdet, och verksamheter som inte tillhör grundskolan har lämnat området.

Nu ska skolområdet färdigställas utifrån skolverksamhetens behov. Investeringar kommer att göras i del av hus C, del av hus K och hus D samt delar av utemiljön. Skolområdet kommer att få ett bättre flöde och får en tydligare uppdelning utifrån årskurs F-6 och 7-9.

– Färdigställandet gör att vi också kommer att kunna gå ur moduler, men framför allt får verksamheten mer ändamålsenliga lokaler, vilket är viktigt, säger Paula Aspfors.

Ventilationen i Västra skolan måste fixas

En ombyggnation och renovering kommer att ske av Västra skolan. Budgeten ligger på 150 miljoner kronor. Denna renovering syftar till att förbättra skolans inomhusmiljö och säkerställa att eleverna har en trygg och modern lärmiljö i ändamålsenliga lokaler.

Västra skolan byggdes under 1910-talet och har sina utmaningar i inomhusmiljön. Arbetsmiljöverket har förelagt om vite om inte åtgärder för ventilationen vidtas. En viktig orsak till att kommunen nu tidigarelägger projektet.

Servicenämnden beslutade att för båda projekten uppdra till serviceförvaltningen att prioritera om inom beslutad budgetram för att frigöra pengar, och att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att ge igångsättningstillstånd för båda projekten. Detta under förutsättning att barn- och utbildningsnämnden godkänner en ny och höjd hyra för de båda skolorna.

Båda skolprojekten beräknas pågå etappvis under tre år med start 2025.

Fokus på återbruk

Servicenämnden beslutar för egen del att det i projekten ska ske en varsam renovering med särskilt fokus på återbruk och avfallsminimering.

– Kommunens hållbarhetsarbete är viktigt, i kommunens styrdokument har miljömålen Agenda 2030 en framskjutande plats. Vi kan göra ännu mer och behöver arbeta mer med frågorna på alla plan och i alla verksamheter. En enig servicenämnd vill att hållbarhetsarbetet kopplat till cirkulär ekonomi ska finnas med i byggprocessernas samtliga skeden, säger Paula Aspfors.

Nu ska hyresvtal tecknas

Servicenämnden fattade också ett beslut om att föreslå kommunfullmäktige att ge förvaltningschefen för serviceförvaltningen i uppdrag att teckna ett 20-årigt hyresavtal avseende ett nytt vård- och omsorgsboende i Främby på fastigheten Falun Främby 1:74.

Det var Selhall som vann upphandlingen av det nya boendet som kommer att bestå av 80 lägenheter. Fastigheten ska erbjuda en vacker parkmiljö, närhet till grönområden men samtidigt med promenadavstånd till centrum. Beräknad inflyttning är satt till våren 2027.

Även för den andra hyresvärdsupphandlingen kommer beslut om avtalstecknande behöva tas under året.

Samarbetsklimatet i nämnden betydligt bättre

På uppdrag av Falu kommuns revisorer genomförde KPMG en granskning av styrning, ledning och uppföljning inom servicenämndens verksamhet. Uppdraget ingick i revisionsplanen för 2024. En enkät genomfördes och resultat visade att det inte fanns ett ändamålsenligt samarbetsklimat inom nämnden.

Efter det har ett flertal åtgärder genomförts och nyligen gjordes därför en ny enkätundersökning för att visa om åtgärderna varit tillräckliga.

Resultatet visar på att vidtagna åtgärder gett resultat och att samarbetsklimatet numera är gott vid nämndens sammanträden, och att samtliga ledamöter får komma till tals.

– Jag måste säga att nämndens ledamöter verkligen har ställt upp på ett bra sätt i det förändringsarbete som gjorts. Jag är verkligen glad över detta. Vi har tagit stora steg framåt och jag själv känner mig betydligt tryggare i min ordföranderoll, säger Paula Aspfors.

Sidan uppdaterad 2025-03-12