Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-11-25

Närbild på berguvungar.

Foto: Kalle Bergström

Miljöpriset går till Kalle Bergström

Falu kommuns miljöpris 2015 går till Karl Johan ”Kalle” Bergström, för hans arbete att dokumentera berguvarna vid Falu gruva och för intresset som han skapat för den hotade fågelarten.

Nämndens motivering

"Kalle Bergström har tagit initiativ till och installerat en webbkamera som visar berguvarna i Falu gruva. Med hjälp av den har han visat uvarna för allmänheten och gjort både dem och Falu gruva kända till och med utanför landets gränser. Han har också använt kameran till att dokumentera berguvarnas liv i gruvan vilket har gett ny kunskap om denna hotade fågelart.

Kalle Bergström har genom sitt engagemang och initiativ bidragit starkt till att berguvarna uppmärksammats, väckt ett intresse hos allmänheten och verkat för att livsvillkoren för Dalarnas landskapsfågel respekteras i gruvområdet. Kalle Bergström är också en framstående naturfotograf och bidrar även härigenom till förståelsen för naturens värden."

—Det känns otroligt bra att få priset och att mitt arbete uppmärksammas. Vi har lagt ner mycket jobb och fått fina filmer som visar berguvarnas liv vid gruvan, säger Kalle Bergström.

Utmärkelsen delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 15 december.

Sidan uppdaterad 2017-06-20