Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Carl Larsson minnesår

Symbol - Carl Larsson

Det är 100 år sedan Carl Larsson dog i sin etsarstuga på Blindgatan i Falun, men hans mångsidiga konst fortsätter att påverka oss än idag. Carl Larsson är en riktig influencer!

För att uppmärksamma minnesåret har Faluns kulturella verksamheter gått samman för att ge er flera nutida perspektiv på Carls konstnärskap – utställningar, workshops, konstvisningar, föredrag, konserter, stadsvandringar, street art, performance art, vandring över berget och mycket mer!

– Men Karin då?
Utan henne hade Carl troligen inte blivit den konstnär vi känner och älskar – där han är, finns Karin alltid med.

Workshops 
och kurser

Det är upp till fyra budskap som kan rulla samtidigt på skyltarna. Om det skulle bli många samtidiga bokningar så avgör kommunikations­kontoret vilka som får plats. Falu kommuns egen annonsering prioriteras.

Program

Programmet fylls på under året så återkom gärna till denna sida!

 • Fotoutställning: Carl Larsson i Falun

  Fotografier ur Dalarnas museums fotoarkiv.Fotograf Birger Nordensten
  Plats: Dalarnas museum
  Öppettider: tisdag till fredag 10-17 och lördag till söndag 12-17.

 • Nu i P1 Kultur! Radioserien Ett konstnärsliv - minns Carl Larsson

  En radioserie i SR P4 Radio Dalarna, producerad av Kerstin Svenson. Sänds i P1 Kultur kl. 18.15 måndag 12/8, tisdag 13/8 och torsdag 15/8.Alla avsnitt finns att lyssna på:Ett konstnärsliv - minns Carl Larssonlänk till annan webbplats
 • 18 augusti: Carl Larsson som Falubo

  Söndag 18 augusti 16.30 OBS tiden!

  Carl och Karin Larsson köpte år 1907 ett hus på Blindgatan i Östanfors i Falun. Där bodde de under vintrarna tillsammans med barnen som gick i skola i staden. Huset kallades skolhushållet och Carl Larssons egen intilliggande etsarstuga fick namnet Mutter på Tuppen.

  Boka din biljett online:
  www.carllarsson.selänk till annan webbplats
  eller via tel. 023-600 53.

  Samling vid Thunströms Köpmansgård,
  Slaggatan 31.
  Guide: Anette Mård.
  Avgift 100 kr.

 • 31 augusti och1 september: Carl Larssons skolhushåll visas under Konst i Östanfors

  Lördag 31 augusti kl. 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00
  Söndag 1 september kl. 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00
  Carl och Karin Larsson köpte år 1907 ett hus på Blindgatan 48 i Östanfors i Falun. Där bodde de under vintrarna tillsammans med barnen som gick i skola i staden.Huset kallades Skolhushållet och här, och vid den intilliggande etsarstuga som fick namnet Mutter på Tuppen, skapade Carl flera av målningarna som ingår i boken Åt solsidan. Carl dog i sin etsarstuga 22 januari 1919.Helgen 31/8–1/9 arrangerar Östanfors stadsdelsförening det årligen återkommande "Konst i Östanfors".I samband med utställningen ordnar Skolhushållets nuvarande ägare guidade visningar i Skolhushållet för att berätta om familjen Larssons tid i huset.En visning tar 40 minuter och kostar 80 kr.
  Max 15 personer på varje visning.
  I samarbete med Folkuniversitetet.
  Skriv in ordet skolhushåll i sökrutan på Folkuniversitetet Dalarnas hemsida så hittar du arrangemangen för de olika visningstiderna:
  Folkuniversitetet Dalarna länk till annan webbplats
 • 31 augusti: Dalarnas konstförening visar Carl Larssons etsarstuga Mutter på Tuppen.

  Lördag 31 augusti kl. 11–15Dalarnas Konstförening arrangerar guidningar vid Carl Larssons etsarstuga Tuppen om föreningens insats i början på 40-talet för att rädda stugan för framtiden.Viss information kommer även att ske under del av söndagen den 1 september.Plats: Blindgatan 46, Falun.
  Fritt inträde.
  Denna aktivitet är samordnad med Konst i Östanfors som anordnas av Östanfors stadsdelsförening.
 • Blogg om Carl Larsson

  Blogg om Carl Larsson, baserad på Annette Robertsdotter Mårds forskning.https://medium.com/@annette.r.mardlänk till annan webbplats
 • Utställning på Ramhuset

  1 april – 31 augusti
  Utställning på Ramhuset
  Ramhusets galleri ställer ut ett urval av Carl Larssons familjefoton samt den miniatyrmodell av Carl Larsson-gården som gjordes inför utställningen på The Victoria and Albert Museum i London 1998.Varm välkomna!Plats: Ramhuset, på hörnet av Gruvgatan och Sturegatan 67
  Öppettider: måndag – fredag 10.00 – 18.00, lördag 11.00 – 15.00.

 • Utställning: Carl Larsson som grafiker

  13 april–31 augusti
  Utställning på Dalarnas museum
  Vernissage 13/4 kl 14.Carl Larsson som grafiker Carl Larsson är kanske vår allra mest folkkära konstnär. Hans akvareller från hemmet i Sundborn spreds i stora upplagor genom böcker och reproduktioner. Parallellt med måleriet ägnade han sig även åt grafiken. Carls samlade grafiska produktion uppgår till 112 etsningar och 4 litografier. I denna utställning visar vi ett tio-tal etsningar ur museets samling tillsammans med inlån från Carl Larsson-gården. (Utställningen ingår i Carl Larsson – 2019 ett minnesår).Fri entréÖppettider:
  måndag stängt
  tisdag - fredag 10-17
  lördag - söndag 12-17
  Museet är stängt långfredag, midsommarafton, midsommardagen,Dalarnas museum – Carl Larsson som grafikerlänk till annan webbplats
 • Utställning: Motiv från Carl Larssons skolhushåll i Falun visas på Galleri Resecentrum

  juli–november
  Utställning på Galleri Resecentrum i anslutning till busstationen
  Motiv från Carl Larssons skolhushåll i Falun Carl och Karin Larsson köpte år 1907 ett hus på Blindgatan 48 i Östanfors i Falun. Där bodde de under vintrarna tillsammans med barnen som gick i skola i staden.Huset kallades Skolhushållet och här, och vid den intilliggande etsarstuga som fick namnet Mutter på Tuppen, skapade Carl flera av målningarna som ingår i boken Åt solsidan. Carl dog i sin etsarstuga 22 januari 1919.På Galleri Resecentrum visas nu flera av de motiv från skolhushållet som finns med i Åt solsidan. Fri entré 
 • Sommarutställning: Den okände Carl Larsson

  24 maj–25 augusti
  Sommarutställning på Konsthallen Kvarnen
  Den okände Carl Larsson Carl Larsson – vår kanske mest folkkäre konstnär som kommit att förknippas med munterhet, familjeidyll och kakburksdekorationer. Men det är inte hela bilden.Det finns en annan och mer okänd Carl Larsson – en mångfacetterad person präglad av barndomens brutala fattigdom, förlusten av en familj och en väldig hunger att nå erkännande som konstnär. Han anammade nya ideal och skapade själv trender, och hamnade ofta i konflikt med den som inte delade hans åsikt eller som ställt sig i hans väg. Begåvad, men också besvärlig.Ernst Billgren betraktar sin konstnärskollega och vet att det inte finns något lättvunnet eller lättsinnigt ens i ett rart sommarmotiv. Att komma på det som ännu inte finns är en brutal process där varje kunskap och nyskapelse är oerhört svår att erövra. Den som betraktar ett verk utan att beakta personen bakom förstår sällan vad hon tittar på.Utställningen Den okände Carl Larsson ger berättelsen om hela Carl Larsson och vad som faktiskt krävdes för att skapa en av våra största konstnärer.Konsthallen Kvarnen: – Är ett av Sundborns mest kända riktmärken och ligger mitt i byn, cirka 250 meter från Carl Larsson-gården.
  – Är en färgstark kontrast till Carl Larsson-gården och lägger ytterligare en dimension till besöket i Sundborn.
  – Används för utställningar, försäljning och olika typer av specialarrangemang.
  Hör gärna av dig om du vill veta mer om Konsthallen Kvarnens möjligheter!Konsthallen Kvarnen är inte handikappanpassad. Lokalen har höga smala trappor upp till andra och tredje våningen.Öppet: dagligen kl 11–17
  Plats: Konsthallen Kvarnen i Sundborn
  Pris:
  Vuxen: 80 kr
  Barn & Ungdom, 6–16 år: 40 kr
  Barn 0–5 år: Gratis
  Telefon: 023-600 53
  E-post: info@carllarsson.se
  http://www.carllarsson.se/konsthallen-kvarnen/länk till annan webbplats

 • Carl Larsson flyttar in vid Falu Gruva

  Utomhusutställning vid Falu Gruva i sommar.

  Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, vill lyfta fram konstnärsfamiljens kopplingar till Falun som världsarv.
  ”Konstnärshemmet Lilla Hyttnäs ligger i bergsmansbygden Sundborn, bostaden och etsarstugan på Blindgatan ligger i den gamla stadsdelen Östanfors och vi vet att Carl Larsson själv besökte Falu Gruva. Därför känns extra roligt att presentera den här utställningen mitt i Världsarvet Falun som består av bergsmanslandskapet, staden och gruvan”, säger hon.

  ”Vi vill välkomna alla hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson i Sundborn. Vi vill lyfta fram konstnären Carl Larsson men eftersom han oftast målade av hemmet så hamnar det oundvikligen i fokus”, säger Carl Larsson-gårdens chef Chia Jonsson.

  Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla som besöker gruvan.
  Telefon: 023-600 53
  E-post: info@carllarsson.se
  http://www.carllarsson.selänk till annan webbplats
  http://www.falugruva.se/uncategorized/nu-flyttar-carl-larsson-in-vid-gruvan/länk till annan webbplats
 • Sommarutställning i Torshälla: Bland gyllene solrosor – Karin Larsson

  25 maj–19 augusti
  Sommarutställning på Ebelingmuseet i Torshälla
  Bland gyllene solrosor – Karin Larsson I år är det 100 år sedan den kände konstnären Carl Larsson (1853–1919) dog. Uppvuxen i Stockholm och bosatt i Sundborn, härstammade han på fädernet från Lövhulta gård i Hammarby socken utanför Eskilstuna.För att uppmärksamma minnesåret gör Ebelingmuseet i Torshälla en utställning om Karin Larsson (1859–1928), den person som antagligen har betytt mest för Carl, både som människa och som konstnär. Under sin livstid känd som maka och mor, var hon utbildad konstnär i sin egen rätt. Det är främst i konstnärsrollen som ni kommer att få möta henne i sommar.När Vecko-Journalen besökte Karin i Sundborn några år efter Carls död, såg de henne enbart som änka. Reportagets rubrik löd Bland gyllene solrosor – hos en stor målares maka. Elin Wägner hade redan upptäckt Karinsskapargeni : ”Hemmet i Sundborn är inte bara en god husmors verk, utan en god konstnärs, och den konstnären är Ni.”Öppet: onsdag–söndag kl. 12–16
  Plats: Ebelingmuseet i Torshälla
  Besöksadress: Eskilstunavägen 5, Torshälla
  eskilstuna.se/ebelingmuseetlänk till annan webbplats


 • Utställning på Zornmuseet: Zorn & Larsson – konst och vänskap

  30 maj–1 september
  Zornmuseet
  Zorn & Larsson – konst och vänskap Några månader efter Carl Larssons död år 1919 skrev hans hustru Karin till Anders Zorn: ”Ja, en sådan konstnärskamrat som du varit för Carl är väl enastående i konsthistorien.”Carl Larsson och Anders Zorn hade lärt känna varandra när de båda gick på Konstakademien i Stockholm och kom under årens lopp att utveckla en djup vänskap.

  Sommaren 2019 uppmärksammar Zornmuseet detta i en särskild utställning, Zorn och Carl Larsson – konst och vänskap. Genom brev, konstverk och vängåvor får vi följa de båda konstnärernas nära relation, en relation som med tiden även kom att innefatta deras hustrur och paret Larssons barn.
  Öppet: 30 maj–1 sep 2019, alla dagar kl. 09–17
  1 juli–11 aug 2019, kvällsöppet torsdagar kl. 09–20
  Plats: Zornmuseet, Vasagatan 36 i Mora
  Pris:
  Vuxen 100 kr
  Grupper (minst 15 betalande personer) 80 kr
  Barn t.o.m.18 år fri entré

  Mer information finns här.länk till annan webbplats

 • Visning av heminredningsideal

  NYTT DATUM MEDDELAS SENARE!Visning av de två grannhemmen vid Sundbornsån - det borgerliga sekelskifteshemmet Stora Hyttnäs och konstnärshemmet Carl Larsson-gården.Plats: Samling utanför Carl Larsson-gården.
  Tid: kl 14.00 till ca 16.00
  Pris: 150 kr
  Fika ingår i programmet.
  Obs! Föranmälan, det är begränsat antal platser. Anmäl dig via www.sv.se/dalarnalänk till annan webbplats eller 023-222 46.Program i samarbete med Carl Larsson gården, Linderdahlska stiftelsen och Studieförbundet Vuxenskolan.
 • För alla barnen

  Öppet alla dagar under perioden 1 juli–4 augustiEgna barn och andras ungar – alla är välkomna till Carl Larsson-gården. Här är vi angelägna om att våra yngre besökare ska trivas!För barn som vill skapa själva har vi en fantastisk skaparverkstad. I vedboden på gården finns våra duktiga pedagoger som dukar fram staffli, penslar och en massa härliga färger. Här blir alla barn stora konstnärer! I skaparverkstaden är barn mellan 2–16 år välkomna.Öppet alla dagar kl. 12:00–16:00Plats: Carl Larsson-gården
  Datum: 1 juli–4 augusti
  För ytterligare information, kontakta Carl Larsson-gården 023-600 53 / info@carllarsson.se
  Välkommen!
 • Sommarutställning i Hallsberg: Tocken Carl

  18 juni–11 augusti
  Sommarutställning på Bergöös i Hallberg
  Tocken Carl I år är det 100 år sedan konstnären Carl Larsson dog. För att uppmärksamma detta visar vi i sommar en utställning om Carl. Utställningen visar både den "ljusa" Carl som vi alla känner till från hans akvarellmålningar men också en "mörkare" Carl. Vi följer Carl genom livet i med- och motgångar från fattig pojke i Stockholm till folkkär konstnär. Utställlningen är producerad av Carl-Larssongården i Sundborn.
  Öppet: ti–sö kl. 10–17
  Stängt midsommarhelgen.
  Plats: Bergöös i Hallsberg, Östra Storgatan 5
  Entré:
  50 kr, fri entre upp till 15 år.
  I entrén ingår sommarutställningen Tocken Carl, Bergöövåningen med Carl Larssons väggmålningar med mera, en utställning om järnvägen i Hallsberg samt modelljärnvägen.
  Café finns i Magasinet.
  Mer information här.länk till annan webbplats
 • Sommarutställning: Carl Larsson – ett sekel som influencer

  28 juni–16 augusti
  Vernissage 28 juni kl.14.00
  Sommarutställning på Galleri Hörnan
  Carl Larsson – ett sekel som influencer 2019 är det 100 år sedan Carl Larsson dog i sin etsarstuga på Blindgatan i Falun, men hans mångsidiga konst fortsätter att påverka oss än idag. Carl Larsson är en riktig influencer, ständigt modern!Vad är ”Carl Larsson-stilen”? Det är svårt att svara enkelt på. Den står för en slags folklig, romantiserande, tillbakablickande stil, till en tid innan världskrig och atombomber, när det moderna Sverige var i sin linda. Många ser stilen som typiskt svensk, trots att Larssons tog sina influenser från många olika håll: Japan, Frankrike, Italien och England, för att nämna några. Det som då var nytt och främmande ger nu en trygghetskänsla.Allt detta har resulterat i en mängd prylar: brickor, porslin, textilier, pussel, kort, you name it!Men påverkan finns också hos nutida aktörer på ett djupare plan. Trots att Carl och Karin i Arts & Crafts-anda vände sig ifrån det massproducerade, har de en hel del gemensamt med t ex Ikea. Vacker form med små medel, praktiska lösningar för små ytor. Viljan att vanliga människor ska ha råd att ha det fint omkring sig.Vad betyder Carl Larsson-stil för dig?Öppet: måndag–fredag 08–18.
  Plats: Galleri Hörnan i entrén till Falu stadsbibliotek.
  Telefon: 023-862 80.
  E-post: gallerihornan@falun.se.

 • Sommarutställning: Broos och Larsson – speglingar

  29 juni–25 augusti
  Sommarutställning på Magasinet Falun.
  Möt två av Sveriges mest kända konstnärer – Karin Broos och Carl Larsson – i en utställning där en samtida och en historisk gigant speglas mot varandra. Här finns spännande konstnärliga likheter i sättet att använda sin familj och avbilda en (skenbar) idyll, och den observanta besökaren upptäcker snabbt hur flera verk även speglar varandra motivmässigt. Så ta med dig hela familjen på en spännande utflykt i konstens underbara värld!Öppet dagligen kl 11–17 (café, shop & barnhörna)
  Plats: Magasinet Falun
  Pris:
  Vuxna 80 kr
  12–20 år 40 kr
  barn gratis
  https://magasinetfalun.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sidan uppdaterad 2019-06-03