%20(2)%20familjebass%C3%A4ng01.jpg)
Frågor och svar om nya badhuset
Här samlar vi vanliga frågor och svar om nya badhuset. Kontakta oss gärna om du har fler frågor som inte besvaras här.
Frågor om byggnationen
-
Varför byggs det ett nytt badhus på Lugnet?
Den befintliga simhallen byggdes 1972 och är ålderstigen och i behov av stora renoveringar. I stället för att renovera så har det tagits ett beslut om att bygga ett helt nytt badhus.Inriktningen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset. Där ska vi erbjuda ett brett utbud av badaktiviteter. Det blir ett miljövänligt bad som kommer att använda energieffektiv och modern teknik.
-
Vem bygger badhuset?
Beslutet om att bygga ett nytt badhus har tagits av kommunfullmäktige i Falun.Badhuset kommer att byggas och ägas av det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB). Kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslutar om vilka funktioner anläggningen ska innehålla.Byggbolaget NCC är totalentreprenör. Lufab och NCC har ett så kallat partneringsamarbete vilket är en samverkansform där parterna samarbetar för projektets bästa.
-
Har allmänheten kunnat påverka badets utformning?
Under 2017 genomfördes en medborgardialog för att fånga upp Falubornas frågor, synpunkter och förväntningar om bad och badhus. Det skedde via dialogmöten och med enkätfrågor.Eftersom ambitionen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset så har vi också samarbetat med särskilda fokusgrupper och kommunens projekt “Trygghet vid vatten” för att nå dem som idag inte besöker simhallen.
Läs om medborgardialogen.
-
När är det nya badhuset klart?
Badhuset beräknas stå klart i slutet av 2022.I början av 2019 startades projekteringen, vilket innebär att badhusets olika detaljer växer fram. Under hösten 2019 startar markarbeten och andra förberedelser på platsen inför byggstarten. Våren 2020 påbörjas byggnationen och under 2022 är planen att det nya badhuset ska stå klart.
-
Kommer man att kunna bada på Lugnet under byggtiden?
Ja, den befintliga simhallen kommer att hållas öppen fram till dess att det nya badhuset står klart.
-
Var ska det nya badhuset ligga?
Det nya badhuset kommer att byggas bredvid den befintliga simhallen på Lugnet med utsikt över hoppbackarna.Se en skiss över placeringen.Pdf, 379.9 kB, öppnas i nytt fönster.(Orangefärgad byggnad är badhuset.)
-
Vad kostar det att bygga det nya badet?
Falu Kommun bekostar inte bygget utan kommer att hyra anläggningen.
-
Kommer ni att bygga om utebadet också?
Det blir några mindre förändringar i och med att entrén till utebadet blir i det nya badhuset. Den röda vattenrutschkanan tas bort men i övrigt kommer man att känna igen sig.Det nya badhuset ska vara öppet året runt så du kommer att ha möjlighet att bada både utomhus och inomhus under sommaren.
-
Vad händer med nuvarande simhall?
De gamla simhallen kommer att vara i drift ända tills det nya badhuset öppnar. Diskussioner är inledda om det fortsatta användandet men inga beslut är fattade ännu.
-
Hur kommer det nya badhuset att se ut?
På hemsidan finns skisser på hur badhuset kommer se ut när det är klart. Det finns även bilder från byggstart fram tills idag där du kan se hur badhuset växer fram.Badhusbygget i bilderDetaljerad översiktRitningar och illustrationer
-
Blir det en konstnärlig gestaltning på nya badhuset?
Med konstnärliga gestaltningar i badhusmiljön får badhuset en personlig karaktär och det skapar ökad trivsel för dig som besöker badhuset.En procent av entreprenadkostnaden vid kommunens byggnationer ska gå till just konstnärlig utsmyckning. Det kallas för enprocentsregeln, och den har gällt i Falu kommun sedan 2014.Läs artikeln Fyra konstnärer förgyller nya badhusetLänk till annan webbplats. för att läsa mer om konstverken.Se bilder på konstverken
Frågor om utbudet
-
Vad är det för badhus vi kan se fram emot?
Vi bygger ett modernt, funktionellt bad avsett för alla människor som vill bada, simma, tävla, motionera, leka, basta och koppla av.Här finns mycket bra möjligheter för simskolor, babysim, vattengymnastik med mera. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset.Det blir ett miljövänligt badhus som kommer att använda energieffektiv, modern teknik.
-
Vilka bassänger kommer det att finnas?
Sammanfattningsvis planeras dessa bassänger:En motions- och tävlingsbassäng på 25 meter med 8-10 banor.Den kan även användas för bland annat vattenpolo, kanotträning, dyk- och livräddningsträning. Vid bassängen finns en balkong samt mobila läktare som har plats för 250 åskådare vid tävlingar.En undervisningsbassäng med höj- och sänkbar mellanbotten.Undervisningsbassängen är 12,5 x 6 meter. Den utrustas med höj- och sänkbar mellanbotten 0–180 cm vilket gör den lämplig för allt från babysim till vattengymnastik. Det kommer även att finnas möjlighet till filmvisning här.Bassäng för rehabilitering.Denna bassäng är 12,5 x 6 meter. Den utrustas med höj- och sänkbar mellanbotten 0–180 cm vilket gör den lämplig för allt från babysim till vattengymnastik. I närheten finns avskilda omklädningsrum.De tre bassängerna ovan utrustas med lyftplan för att göra det enklare för personer med funktionsvariationer, samt en lång trappa med räcken.Familjebad med café.I familjebadet blir det lekfull inredning, till exempel en strömkanal och en vattenrutschkana som är inspirerad av hoppbackarna. Här finns också en barnbassäng. Med caféet i närheten så kan man ställa till med födelsedagskalas i badet.En del av bassängen har måtten 25x8 meter med djupet 90–120 cm, vilket även möjliggör motionssim och simundervisning.Utöver detta kommer det finnas servering, bastu och gym. Utebadet blir kvar.
-
Blir det några vattenrutschbanor?
Det kommer att bli två rutschbanor i familjebadet.
-
Om jag vill träna, vad kan jag då hitta på?
Vi kommer att ha olika typer av vattenaktiviteter, både enklare och tuffare. Det kommer att finnas något för alla. Allt från yogapass till tabata.
-
Kommer det att finnas någon relaxavdelning?
I anslutning till familjebadet blir det en familjebastu. Under våren 2023 öppnar även en relaxavdelning. Relaxen ska bestå av en bastuavdelning med möjlighet till olika typer av bastubad, isrum för kontrast mot värmen och tyst rum med varma bänkar och utsikt över Lugnet. Relaxen ska även ha en varm och en kall pool utomhus samt utrymmen för att umgås.
-
Finns det möjlighet att bada avskilt?
Ja, i rehabbassängen kommer vi vid vissa tillfällen att kunna ta emot kunder som önskar bada enskilt.
-
Kommer det att finnas bastu?
Ja, i badhusets familjedel installeras två olika typer av bastu, och även sköna vilstolar. Familjedelen kommer att ha en fin utsikt över hoppbackarna.Den nya relaxavdelningen, som öppar våren 2023, kommer bestå av en bastuavdelning med möjlighet till olika typer av bastubad.
-
Kommer det att finnas någon servering?
Absolut! Man kommer att kunna köpa enklare lunch, mellanmål och fika i det nya badhuset.
-
Hur många läktarplatser finns det?
Det kommer att finnas cirka 200 läktarplatser vid 25-metersbassängen. Samt en balkong som rymmer 50 personer.
-
Vad kommer det att kosta att besöka det nya badet?
Kultur- och fritidsnämnden har tagit följande beslut om entrépriser för det nya badhuset:- Fokus blir på att det ska vara låga inträden för barn och ungdom samt barnfamiljer. Därför är det gratis inträde för barn upp till 11 år. Detta är något som är unikt för Lugnets badhus.
- För vuxen kostar ett engångsbesök 140 kronor. För de som badar regelbundet erbjuds 10 kort (gå 10 gånger och betala för 8 besök, dvs 112 kronor per gång) och årskort som betalas via autogiro varje månad. Årskortet kostar 3 640 kronor per år eller drygt 300 kronor per månad.
- För ungdomar 12-17 år, studenter och pensionärer är det halva priset som gäller för engångsbesök, 70 kronor. 10-kort (560 kronor) och årskort (1 820 kronor per år eller cirka 150 kronor per månad.
Frågor om tillgänglighet
-
Är badet anpassat för mig som har en funktionsnedsättning?
Ja. Badet kommer att vara anpassat för olika funktionsvariationer. Bland annat finns lyftplan för rullstol i varje bassäng. Under byggnadsskedet medverkar en sakkunnig i tillgänglighet. Personen bevakar tillgänglighetsfrågan och följer processen ända fram till att badet öppnar.
-
Hur tar jag mig till badet med kollektivtrafik?
Det kommer att finnas en busshållsplats alldeles utanför entrén till badhuset, så du kan ta bussen till badet precis som idag.
-
Hur många parkeringsplatser kommer det att finnas?
Nya parkeringsplatser för personer med funktionsvariation skapas i direkt anslutning till badhuset. I övrigt ska befintliga parkeringsplatser inom Lugnetområdet användas för besökare till badhuset.
-
Vad kommer det att finnas för omklädningsrum?
På badet kommer det att bli flera olika omklädningsavdelningar med ett stort antal låsbara skåp. Det kommer även också att finnas särskilda omklädningsrum utrustade med taklift för de som har behov av hjälp. Här finns också möjlighet för personer med funktionsnedsättning att byta om. Även den som önskar byta om avskilt kan använda ett sådant omklädningsrum.
-
Kommer det att finnas en särskild rehabbassäng?
Ja, det kommer att bli en särskild rehab bassäng med tillhörande omklädningsrum.
-
Kan ni ge exempel på hur tillgängligt nya badet kommer att bli?
Hela byggnaden har hög tillgänglighet för personer med särskilda behov. Exempel på detta är följande:- En avsats i bassängerna som gör det enklare att komma ner och upp ur vattnet.
- Olika typer av omklädningsrum, t ex för dig som vill byta om avskilt eller för dig som behöver ha medföljande assistent.
- En särskild rehab bassäng med tillhörande omklädningsrum. Vid den bassängen finns också en lyftkran som kan hjälpa besökare ner i badet.
Sidan uppdaterad 2022-03-31