Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Möte 9 november: Folkhälsohallen

En sammanfattning från dialogmötet som fokuserade på simhallen kopplat till kommunens folkhälsomål och hur når vi målbilden:

En simhall där alla känner sig välkomna!

44 personer var på plats och lyssnade till Kultur- och fritidsförvaltningens ordförande Jonas Lennerthson, Fritidschef Tomas Jons, Erika Haanaes, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen och Anneli Steinholtz, kvalitet- och utvecklingsenheten.

Erika och Annelie pratade om tillgängligheten nu- och framåt i tiden. Medan Jonas och Tomas berättar diskuterade kring Falu kommuns folkhälsomål och dess kopplingar till simhallen.  

Här ser ni ungas röster i Falun om simhallen

Diskussion kring tillgänglighet

Jonas Lennerthson och Tomas Jons diskuterade kring att känna sig välkommen, vad ska vi tänka på utifrån perspektivet att alla kommer känna sig välkomna i vår simhall? Omklädningsrummet kom då på tal som något där alla måste passera, detta är idag ett stort stop för många.

Där Jonas berättade att idag är simhallen på Lugnet förhållandevis rättvis men det räcker inte för att alla ska känna sig välkomna. Kanske är ett skäl att det inte finns gemensamma omklädningsrum, men det finns så många fler orsaker som vi behöver lyfta fram. Det är viktigt att vi tar reda på vilka faktorer det är som gör att människor väljer att inte komma tills simhallen idag? Att odla en sådan kultur och ett klimat så att alla skall känna sig välkomna är en stor utmaning som vi står inför.
En viktigt del är att personalen känner sig trygg och föreningarna som deltar i de aktiviteter som kommun väljer att arrangera.

Tomas frågade då Jonas om det är viktigt att alla känner sig välkomna?
Varpå Jonas svarade att; Javisst, det är jätteviktigt! Egentligen inte mer viktigt än andra anläggningar men en simhall kan man komma till av så många olika anledningar. Gruppen som kan komma till simhallen är större än den som kan komma till övriga anläggningar.

Tomas fyllde sedan i resonemanget att simhallen inte bara är rekreation och träning utan också något som skall bidra till trygghet och säkerhet i och med simkunnigheten. Här har vi som kommun ett mål och det är att bli bäst i världen!

Inte tillgängligt för alla

Genom kontakt med representerar för människor som inte har samma möjligheter som alla andra och samtal med kollegor och brukare med flera kunde Anneli och Erika svara på att idag är inte simhallen tillgänglig för alla. Här lyftes exempel på att man inte kan använda Lugnet eftersom det inte finns könsneutralt omklädningsrum vilket inte känns så bra. Idag är simhallen inte anpassat till funktionsnedsatta. Barn med funktionsnedsättning kan inte byta om tillsammans med förälder av annat kön.

Hur badar du om 20 år, som vi kallar kampanjen pekar på ytterligare en utmaning nämligen att antalet äldre personer ökar med tiden. Fysisk motion är en viktigt faktor att kunna överleva så otroligt viktigt med till exempel en höj- och sänkbar bassäng, men även omklädningsrum som idag är ett nålsöga för många samt att införskaffa hjälpmedel som behövs för att bara ta sig i och ur bassängen.

Exempel utifrån - Sundbyberg

Det finns många anledningar varför man känner det svårt att besöka ett omklädningsrum. Anneli och Erika lyfte Sundbybergs simhall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har ett
inkluderande perspektiv inte bara genom sin hbtq-certifiering, utan att de visar mycket bilder på webbsida så besökaren har möjlighet att planera sitt besök innan man är på plats, till exempel genom att se pictogram om man har bildprogram som hjälpmedel.

Tänket kring hbtq och certifiering av en anläggning lyftes som något otroligt bra att jobba med. Här en personalen på plats en otroligt viktig kugge med bemötande och kunskap som ökar genom en certifiering.

konstutställning i biblioteket med schampo flaskor på hyllor bestående av texter om människors upplevelser från omklädningsrum

Samarbete med konstnären KristinYlikiiskilä Broberg

För att uppmärksamma omklädningsrummet och hur olika vi människor kan uppleva just den platsen var samarbetet med Kristin och hennes verk vältajmat. Verket handlar om gemensamma omklädningsrum och duschrum. Där konstnären samlat in röster och texter på över 2 000 schampoflaskor.

Verket visades under två veckor i demokratirummet vid biblioteket samt i damerna och herrarnas omklädningsrum på Lugnets simhall.

Läs mer om utställningen här.

Sidan uppdaterad 2020-10-15