Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Kvinna vid pool.

Nytt badhus på Lugnet

Ett badhus där alla ska känna sig välkomna - det är inriktningen för det nya badhuset som ska byggas på Lugnet.

Detta har hänt i projektet

Beslut om att bygga nytt badhus togs 2018

Kommunfullmäktige i Falun beslutade i juni 2018 att ett nytt badhus ska byggas enligt tidigare inriktningsbeslut som togs 2017.

Den nya simhallen beräknas stå klar 2022.

Partneringavtal för det nya badhuset

Hösten 2018 blev det klart att NCC blir totalentreprenör för det nya badhuset. Tillsammans med det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB) ska den bästa lösningen för badhuset hittas. Lufab och NCC har ett så kallat partneringsamarbete vilket är en strukturerad samverkansform inom byggbranschen.

Strömkanal och backhoppningsinspirerad vattenrutschkana

Ett lokalprogram för nya badhuset har tagits fram. Det betyder att vi utrett vilka funktioner som ska finnas inuti badet. Medborgardialog och ett samarbete med särskilda fokusgrupper bidrar till att forma innehållet.

Det nya badhuset utformas utifrån kultur- och fritidsförvaltningens behovsanalys och har anpassats till budget, tomtens förutsättningar, och även till Lugnet som destination.

Bakgrund

Lugnets simhall är kommunens huvudanläggning för badverksamhet. Den nuvarande simhallen byggdes 1968–1972. I och med att den är ålderstigen och i behov av stora renoveringar så har beslut tagits att bygga ett helt nytt badhus.

Nyheter om badhuset

Frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar om nya badhuset.

Kontakta oss gärnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du har fler frågor som inte besvaras här.

 • Varför byggs det ett nytt badhus på Lugnet?

  Den befintliga simhallen byggdes 1968–1972 och är ålderstigen och i behov av stora renoveringar. I stället för att renovera så har det tagits ett beslut om att bygga ett helt nytt badhus.Inriktningen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset. Det ska vara attraktivt för barn och barnfamiljer samt erbjuda ett brett och anpassat utbud av idrotts- och motionsaktiviteter.
 • Vem bygger badhuset?

  Badhuset kommer att byggas och ägas av det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB). Kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslutar om vilka funktioner anläggningen ska innehålla.Byggbolaget NCC blir totalentreprenör. Lufab och NCC har ett så kallat partneringsamarbete, en strukturerad samverkansform där partnerna samarbetar för projektets bästa.Beslutet om att bygga ett nytt badhus har tagits av kommunfullmäktige i Falun.
 • Hur har medborgardialogerna gått till?

  Medborgardialogen har varit viktig ur flera aspekter. Det är viktigt att ha en dialog för att kunna informera och få höra vad medborgare tycker om planerna på ett nytt badhus. Det genomfördes flera dialogträffar med olika teman. Parallellt genomfördes en enkätundersökning på falun.se samt i “Vårt Falun”. Vi bjöd även in till en studieresa till Eskilstuna och Sundbyberg.Vi har samarbetat med särskilda fokusgrupper och kommunens projekt “Trygghet vid vatten”. I och med detta nådde vi ut till de grupper som idag inte besöker simhallen. Syftet var att fånga upp vad vi kan göra för förbättringar i nya badhuset för att alla ska känna sig välkomna och vilja komma dit.
  Läs mer om medborgardialogen.
 • När är det nya badhuset klart?

  I början av 2019 startar projekteringen, vilket innebär att badhusets olika detaljer växer fram. Under våren 2020 hoppas vi kunna sätta spaden i marken på Lugnet och under 2022 är planen att det nya badhuset ska stå klart.
 • Kommer man att kunna bada på Lugnet under hela byggtiden?

  Ja, den befintliga simhallen kommer att hållas öppen fram till dess att det nya badhuset står klart.
Sidan uppdaterad 2019-03-28