Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Person som scannar böcker vid en låningsdator

Meröppet på Biblioteken i Falun

Kommundelsbiblioteken i Svärdsjö, Bjursås och Vika har börjat med konceptet Meröppet! Bibliteken är bemannade precis som tidigare men nu kan du också själv besöka biblioteket utanför ordinarie öppettider.

Använd biblioteket när det passar dig!

Nu har kommundelsbiblioteken i Svärdsjö, Bjursås och Vika börjat med Meröppet! Det betyder att du kan använda biblioteket även när personalen inte är på plats. Självklart kommer vi fortfarande att ha ditt bibliotek bemannat som tidigare, men med Meröppet kan du göra ditt besök när du vill. Du bestämmer!

Meröppet ger dig tillgång till biblioteket klockan 06:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Enkelt och smidigt när det passar dig!

Vad behöver jag för att komma in själv?

Kom in på det meröppetbibliotek du vill använda så hjälper vi dig att lägga till behörighet på det gröna Bibliotekskortet. Detta blir sedan din nyckel för att komma in på biblioteket under Meröppettid. Ta gärna med om du har ett grönt Bibliotekskort sedan tidigare, annars får du ett av oss, räkna med att det tar ca 15 minuter när du ska registrera dig.

Om öppettiderna är snäva eller du har lång väg hit går det bra att kontakta oss på förhand för att boka in en tid som passar bättre. Kortet får alla över 18 år skaffa helt gratis. Kom in eller hör av dig till oss så berättar vi mer.

Så kommer du in och går ut

Under meröppettid öppnar du dörren med hjälp av ditt Bibliotekskort. Kortet är personligt och får inte lämnas till någon annan. Barn får självklart förlja med vårdnadshavare.
Du kan inte vara kvar efter klockan 21.
Se till att dörren stängs efter dig vid in- och utgång.

Detta kan du göra under meröppet

  • Låna och lämna böcker eller annat material.
  • Hämta dina reservationer.
  • Träffas, mysa eller pausa en stund.
  • Läsa tidningar och tidskrifter.
  • Använda datorer och trådlöst nätverk.

Inspirationsfilm om Meröppet:

Textversion till inspirationsfilm för Meröppet på bibliotek:
Montage av tre olika situationer med olika personer som är på väg in på biblioteken i Svärdjö, Bjursås och Vika.

En textplatta visas över bilden med texten: ”Nu börjar vi med Meröppet på Svärdjö, Bjursås och Vika Bibliotek.”

En person försöker öppna ytterdörren till biblioteket, men upptäcker att dörren är låst. En textplatta visas över bilden med texten: ”Kom när du vill. Meröppetär öppet när det passar dig.” En annan person kommer fram till dörren med sitt Gröna Kort och dörren öppnas till bådas glädje. De båda personerna går nöjda in i biblioteket. Ett spel plockas fram ur en bibliotekshylla. Ett barn plockar fram en bok och kryper upp i famnen på en vuxen och börjar läsa tillsammans.

En textplatta visas över bilden med texten: ”Meröppet ger dig möjligheten att göra de ärenden där du inte behöver en bibliotekaries hjälp.”

En kvinna hänger av sig sin kappa på en herrbetjänt och sätter sig bekvämt vid en biblioteksdator och söker efter recept som hen sedan skriver ut. De två glada personerna som nyss kommit in genom den låsta dörren, packar upp ett spel och börjar spela.

En textplatta visas över bilden med texten: ”Du kan till exempel: Låna dator, Kopiera, skriva ut, umgås eller studera, Läsa och hämta reservationer, Och låna allt du vill!”

Bakom textplattorna ser vi barnet och den vuxne igen, som nyss plockat fram en bok, de sitter i en mysig soffa med mysbelysning och läser i lugn och ro. En kvinna läser förnöjt en tidskrift om hemslöjd. De två glada personerna som spelar spel, fikar och skrattar. Ett barn kikar runt bland barnböckerna. En textplatta visas över bilden med texten: ”Vill du veta mer? Prata med din bibliotekarie!”

Montage med bilder som byts om vartannat: med kvinnan som glatt plockar på sig böcker från bokhyllor och utställningsplatser, barnet som lägger böcker på bordet vars hög blir större och större, de två glada personerna som fyller famnarna med böcker från bokhyllorna.

Flertalet böcker staplas i ultrarapid på utlåningsstationen för att lånas hem. Personerna som synts tidigare lämnar biblioteket i sina sällskap med påsar och famnarna fulla av böcker och läsglädje och går från biblioteket ut i solskenet.

En faluröd bakgrundsbild visas samtidigt som Falu kommuns logga animeras fram. Under loggan står en webbadress: bibliotek.falun.se

Sidan uppdaterad 2022-08-23