Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Carl Larsson minnesår-ikon

Utställningar

Här finner du utställningar som hålls under minnesåret.

 • Fotoutställning: Carl Larsson i Falun

  Fotografier ur Dalarnas museums fotoarkiv.Fotograf Birger Nordensten
  Plats: Dalarnas museum
  Öppettider: tisdag till fredag 10-17 och lördag till söndag 12-17.

 • Utställning: Carl Larsson som grafiker

  13 april–31 augusti
  Utställning på Dalarnas museum
  Vernissage 13/4 kl 14.Carl Larsson som grafiker Carl Larsson är kanske vår allra mest folkkära konstnär. Hans akvareller från hemmet i Sundborn spreds i stora upplagor genom böcker och reproduktioner. Parallellt med måleriet ägnade han sig även åt grafiken. Carls samlade grafiska produktion uppgår till 112 etsningar och 4 litografier. I denna utställning visar vi ett tio-tal etsningar ur museets samling tillsammans med inlån från Carl Larsson-gården. (Utställningen ingår i Carl Larsson – 2019 ett minnesår).Fri entréÖppettider:
  måndag stängt
  tisdag - fredag 10-17
  lördag - söndag 12-17
  Museet är stängt långfredag, midsommarafton, midsommardagen,Dalarnas museum – Carl Larsson som grafikerlänk till annan webbplats
 • Utställning: Motiv från Carl Larssons skolhushåll i Falun visas på Galleri Resecentrum

  juli–november
  Utställning på Galleri Resecentrum i anslutning till busstationen
  Motiv från Carl Larssons skolhushåll i Falun Carl och Karin Larsson köpte år 1907 ett hus på Blindgatan 48 i Östanfors i Falun. Där bodde de under vintrarna tillsammans med barnen som gick i skola i staden.Huset kallades Skolhushållet och här, och vid den intilliggande etsarstuga som fick namnet Mutter på Tuppen, skapade Carl flera av målningarna som ingår i boken Åt solsidan. Carl dog i sin etsarstuga 22 januari 1919.På Galleri Resecentrum visas nu flera av de motiv från skolhushållet som finns med i Åt solsidan. Fri entré 
 • Utställning: Falu kommuns två okända akvarellteckningar av Carl Larsson visas på Dalarnas museum

  3 september–29 september
  Vernissage tisdag 3 september kl. 12.00
  Utställningen invigs av Marianne Nilsson, tidigare intendent på Carl Larsson-gården.
  I år är 100 år sedan Carl Larsson dog i sin etsarstuga på Blindgatan i Falun och detta uppmärksammas runt om i Falu kommun. I kommunens konstsamling ingår två stora akvarellteckningar av Carl Larssons hand. Med anledning av minnesåret visas nu teckningarna för allmänheten i varsin monter på Dalarnas museum. Utställningen har öppet från den 3 september och månaden ut. Därefter återgår de till att förvaras i arkivet. Tidens tand har gått hårt åt dem, vilket gör att de inte kommer att visas igen under överskådlig framtid. Passa därför på att se dem!Akvarellteckningarna målade Carl Larsson till sin vän Adalrik Steffenburgs 50-årsdag den 21 november 1894. Fil.dr. Adalrik Steffenburg var adjunkt vid Falu läroverk. Han var dessutom föreståndare för Tofta brunn och utgav flera lokaltidningar. Både Steffenburgs gård Kolbergsbo, samt flera av tidens Faluprofiler finns med på teckningarna och de är därför av lokalhistoriskt intresse. Teckningarna kommer efter utställningen att finnas tillgängliga digitalt på Falu kommuns hemsida.Utställningen är ett samarbete mellan Falu kommun och Dalarnas museum, med anledning av Carl Larsson 2019 – ett minnesår.

 • Utställning: Carl Larsson som illustratör

  t. o. m. 13 oktober
  Nationalmuseum visar en mindre utställning i gamla biblioteket på mellanvåningen om Carl Larsson som illustratör.Plats: Nationalmuseum
  Fritt inträde


 • Carl Larsson flyttar in vid Falu Gruva

  Utomhusutställning vid Falu Gruva i sommar.

  Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, vill lyfta fram konstnärsfamiljens kopplingar till Falun som världsarv.
  ”Konstnärshemmet Lilla Hyttnäs ligger i bergsmansbygden Sundborn, bostaden och etsarstugan på Blindgatan ligger i den gamla stadsdelen Östanfors och vi vet att Carl Larsson själv besökte Falu Gruva. Därför känns extra roligt att presentera den här utställningen mitt i Världsarvet Falun som består av bergsmanslandskapet, staden och gruvan”, säger hon.

  ”Vi vill välkomna alla hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson i Sundborn. Vi vill lyfta fram konstnären Carl Larsson men eftersom han oftast målade av hemmet så hamnar det oundvikligen i fokus”, säger Carl Larsson-gårdens chef Chia Jonsson.

  Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla som besöker gruvan.
  Telefon: 023-600 53
  E-post: info@carllarsson.se
  http://www.carllarsson.selänk till annan webbplats
  http://www.falugruva.se/uncategorized/nu-flyttar-carl-larsson-in-vid-gruvan/länk till annan webbplats
 • Utställning på Zornmuseet: Zorn & Larsson – konst och vänskap

  30 maj–29 september
  Zornmuseet
  Zorn & Larsson – konst och vänskap Några månader efter Carl Larssons död år 1919 skrev hans hustru Karin till Anders Zorn: ”Ja, en sådan konstnärskamrat som du varit för Carl är väl enastående i konsthistorien.”Carl Larsson och Anders Zorn hade lärt känna varandra när de båda gick på Konstakademien i Stockholm och kom under årens lopp att utveckla en djup vänskap.

  Sommaren 2019 uppmärksammar Zornmuseet detta i en särskild utställning, Zorn och Carl Larsson – konst och vänskap. Genom brev, konstverk och vängåvor får vi följa de båda konstnärernas nära relation, en relation som med tiden även kom att innefatta deras hustrur och paret Larssons barn.
  Öppet: 30 maj–1 sep 2019, alla dagar kl. 09–17
  1 juli–11 aug 2019, kvällsöppet torsdagar kl. 09–20
  Plats: Zornmuseet, Vasagatan 36 i Mora
  Pris:
  Vuxen 100 kr
  Grupper (minst 15 betalande personer) 80 kr
  Barn t.o.m.18 år fri entré

  Mer information finns här.länk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2019-05-21