Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Carl Larsson minnesår-ikon

Utställningar

Här finner du utställningar som hålls under minnesåret.

 • Utställning: Ett hem – grafik skapad av skolelever till minne av Carl Larsson.

  12 november–mars 2020
  VERNISSAGE: 12 november kl. 17.00Under hösten har sjundeklassare från Bjursåsskolan, Svärdsjöskolan och Centrum för flerspråkighet, fått chansen att teckna sin bild av ”hem”. De har skurit i plexiglas och tryckt på Falu konstgrafiska verkstad med hjälp av Modhir Ahmed och Ingrid Viklund från Falu kommun. Elevernas verk visas nu på Galleri Resecentrum till och med mars 2020.Vad betyder egentligen ”ett hem”? Vad är i så fall borta? Hur är det om man tvingas överge den plats man kallat hem? Eller om man inte känner sig hemma där man borde? Är ett hem en plats, en kultur, en religion, en grupp människor eller en sinnesstämning? Hur är det att lämna ett hem och sedan återvända? Kan man känna sig hemma på flera platser och i flera situationer?– Vad innebär ett hem för just dig?Ett hem hette det album med bilder från Lilla Hyttnäs i Sundborn som författaren och konstnären Carl Larsson gav ut 1899. Bilderna hade visats på världsutställningen i Stockholm två år tidigare. Nya trycktekniker gjorde nu att de kunde massproduceras i hög kvalitet och de blev omåttligt populära. Ett hem följdes av flera album och Carls målningar kom att bli sinnebilden av Sverige, både hemma och utomlands. Tjugo år efter att albumet publicerats dog Carl Larsson i sin etsarstuga Mutter på Tuppen i Östanfors i Falun, knappt 66 år gammal. Nu har det gått ett sekel sedan hans död.Carl & Karin valde stugan Lilla Hyttnäs i Sundborn, för att platsen påminde dem om den franska bondby där deras liv tagit en vändning till det bättre. Där träffades de och där hittade Carl sitt konstnärliga uttryck.Tillsammans skapade de hemmet i Sundborn som fortfarande inspirerar många människor.
  Plats: Galleri resecentrum i Falun
  Fritt inträde • Carl Larsson flyttar in vid Falu Gruva

  Utomhusutställning vid Falu Gruva i sommar.

  Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, vill lyfta fram konstnärsfamiljens kopplingar till Falun som världsarv.
  ”Konstnärshemmet Lilla Hyttnäs ligger i bergsmansbygden Sundborn, bostaden och etsarstugan på Blindgatan ligger i den gamla stadsdelen Östanfors och vi vet att Carl Larsson själv besökte Falu Gruva. Därför känns extra roligt att presentera den här utställningen mitt i Världsarvet Falun som består av bergsmanslandskapet, staden och gruvan”, säger hon.

  ”Vi vill välkomna alla hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson i Sundborn. Vi vill lyfta fram konstnären Carl Larsson men eftersom han oftast målade av hemmet så hamnar det oundvikligen i fokus”, säger Carl Larsson-gårdens chef Chia Jonsson.

  Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla som besöker gruvan.
  Telefon: 023-600 53
  E-post: info@carllarsson.se
  http://www.carllarsson.selänk till annan webbplats
  http://www.falugruva.se/uncategorized/nu-flyttar-carl-larsson-in-vid-gruvan/länk till annan webbplats
Sidan uppdaterad 2019-09-26