Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Datum 22 oktober 2021 00:00

Kan man mixa en semla med en krabbelur?

Tycker du som vi att fika är godast utomhus? Då kan vi bjuda på en extra smaskig variant av krabbelur. Evis och Elliot visar hur man får till den bästa semmelursmeten, så ta fram förklädet och kör igång filmen!

Baka semmelurer

Semmelurer
ca 15 st

1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
+ smör till stekning

Till servering:
3 dl vispgrädde (+lite till mandelmassan)
200 g mandelmassa
Florsocker (valfritt)

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner de torra ingredienserna och mjölken. Blanda till en tjock smet. Smält smör i en stekpanna eller plättlagg och klicka ut smeten till små plättar. Stek på båda sidor tills de blir gyllenbruna. Lägg semmelurerna på en tallrik och skär ut ett litet lock på varje plätt. Klicka på mandelmassa och grädde, lägg tillbaka locket och pudra florsocker över.

Textversion av Semmelurer

Filmen inleds med grafiken för Bästa lovet tillsammans med en rubrik som fadeas in med texten "Baka semmelurer". Vi ser ett bord i förgrunden. Vid bordet står en vuxen och ett barn och rör ihop en smet. Filmen är inspelad i fast motion. När smeten är klar förflyttas vi utomhus. Smeten klickas i en stekpanna som står på en eldstad. De små plättarna vänds med stekpanna. Solen skiner. Barnet skär ut ett lock ur en av semmelurerna. Semmeluren fylls med mandelmassa och en klicks grädde läggs på. Sedan trycker barnet dit det lilla locket och pudrar över florsocker. Slutbilden visar falu kommuns logga tillsammans med texten: "falun.se/bästalovet".

Sidan uppdaterad 2022-02-10
  • Ingen giltig användare vald.