Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Inskickade förslag

Här kommer vi att efterhand lägga in de svar vi tagit emot.

 • Vilka verksamheter tycker du ska finnas i Kulturhuset tio14?

  Svar 1: LAGOM är nyckelordet här. Det finns exempel från landet där mycket stora kultursatsningar har gjorts, se bland annat "Väven" i Umeå där i princip all kultur samlats under ett tak och i fantastiska lokaler. Problemet med detta är bara att kulturen koncentreras till en punkt och dränerar övriga staden på kulturlokaler.

  Se till att kulturhuset hittar lämpliga funktioner och en roll som fungerar för hela Falun. För att få en levande stad måste kulturhuset samverka och inte konkurrera ut offentliga funktioner som finns i biblioteket, dalarnas museum, Kristinehallen. Det behöver också finnas en varsamhet när innehållet utformas så att inte heller privata verksamheter konkurreras ut, såsom Falanbion, caféer, kyrkolokaler, gallerier, konsertlokaler, Gamla Elverket..
  Svar 2 : Att göra film,gärna filmstudio, teater, dans, musikinstrument, bild, slöjd.
  Svar 3: Filmvisningar av smalare filmer och teaterföreställningar. Som här karlstad.se/Uppleva-och-gora/Kultur/Arenan---bio-musik-teater/
  Svar 4: Fler Estetiska verksamheter för barn i alla åldrar!Svar 5: Jag skulle gärna vilja att ni satsade på stand-up comedy, både lokala förmågor och större som Özz Nujen, David Batra m.fl.
  Sen skulle jag gärna se att det satsades på unga, från 12års ålder och uppåt. Kanske genom teater som handlar om ungdom, frigörelse, mobbing, kärlek. Efter föreställningen skulle det kunna vara samtal om ämnet.
  Svar 6 : Utställningar! Konst, konst, konst. Behövs fler såna.Svar 7: En musikscen för mindre etablerade svenska och lokala akter. Det saknas verkligen i Falun idag, Spinn vidare på Granny Goes Street succén och låt det bli en året runt satsning med drogfria konserter för alla åldrar.
  En ekologiskt fik, som drivs av ungdomar. Saknas!
  Svar 8: Ett makerspace! Med programmering, arduinos, 3d-skrivare, laserskärare och allt sånt superroligt!
  Svar 9: Skapande verksamhet som måleri, tröjtryck, olika former av pyssel. Drop in som det var på arenan. Foto och filmstudio där man kan få hjälp och låna kameror.Svar 10: Kulturskolan. Gymnasiets musikestetiska programs musikundervisning. Konstnärlig/kulturell dagverksamhet.Svar 11: En scen för små musikupplevelser. Bowlingen och Magasinet är ju för stora lokaler för att fylla upp med de små och nya banden/artisterna ,gärna i kombination med en enklare pub.Bion! Torbjörn Lindqvist bio måste få nytt liv. Som bio kontrast eller folkets bio. Kanske temaaftnar med filmer som kan knytas till musiken som spelasSvar 12 : Möjligheter för kulturföreningar (körer) att repetera och framträda i bra lokaler! = ett bra sätt att stödja lokalt kulturliv!Svar 13: -Svar 14: En öppen lounge där det finns möjlighet till öppen scen, popup-workshops och enkel fika!Mindre scen för föreställningar/konserter mm med enkel teknik som kan skötas av de som hyr lokalen.Kulturskolan som redan finns är toppen! Komplettera med andra aktörer som kan bredda med andra konstuttryck och workshops!Svar 15: Jag flyttade till Falun 2016 och har försökt få en plats i en öppen keramikstudio eller på en kurs men jag har inte lyckats ännu. Att dreja, kavla och skapa i lera är en aktivitet som passar många åldrar. Här är Solnas öppna keramikverkstad ett bra exempel. En ansvarig person finns på plats och har barngrupper på eftermiddagarna och från kl 15 eller 17 är det öppet för vuxna eller barn som har en vuxen med sig. Det brukar locka många blandade åldrar!Svar 16: Jag önskar mig en musikstudio där jag och andra intresserade kan skapa och spela in musik tillsammans!Svar 17: -Svar 18: Jag skulle vilja att det fanns olika rum som man bara kan hänga i. Med både analoga och tv spel. Sköna soffor och bra musik. Och någonstans att fika.Svar 19: Någon form av mötesplats för daglediga. Ett ställe där man kan ta en fika, spela kort och bara umgås. Dessutom skulle det vara väldigt kul om det kunde vara dans, kanske en gång i månaden med öl/vin försäljning för oss över 50.Svar 20: Jag har ett förslag att det bildas ett nätverk med frivilliga som 1 söndag per månad besöker ett kulturevenemang/plats som enligt rullande schema ur gruppen en person tar ansvar för att föreslå. Allt är till självkostnadspris och ser med egen bil/ samåkning så det blir inga kostnader för kulturhuset utan endast samlingsplats och facebooksida.
 • Vad skulle göra att du känner dig välkommen?

  Svar 1: Välkomnande och utåtriktade fasader! Det är vad som skulle kunna locka in mig. Att leta sig fram till en undangömd entré funkar inte. Öppna gärna huset så att det aktiverar både mot ån, Gruvgatan och Myntgatan. Varför inte ha en riktigt spännande och vacker paviljong vid ån? ett objekt, ett smycke som alla Falubor och förbipasserande känner till, där man kan stanna till och köpa glass eller hyra en kanot! Kanske med inspiration från denna men i mindre skala?
  https://www.makearchitects.com/projects/portsoken-pavilion/länk till annan webbplats
  Utemiljön och omgivningen är andra aspekter som påverkar känslan av välkomnande. Det finns mycket som borde göras åt stadsmiljön i denna del av Falun, men det är såklart stora investeringar som inte har med kulturhuset att göra. Exempelvis bör järnvägsbron över ån byggas om så att den har passager gör gång- och cykel på båda sidor om ån. Då skulle fler passera kulturhuset och göra det mer till en integrerad del av stan. Vidare borde även hela området vid Bergnils, Tiskens vårdcentral och tiskenparkeringen förändras med bostäder och verksamheter mot ån och Tisken. Då hamnar plötsligt kulturhuset mitt i centrum istället för i utkanten. För att få mer folk till området, och för att underlätta trafiksituationen i stan, borde även parkeringsplatsen mellan dalateatern och järnvägen bebyggas med ett större parkeringshus. Det går ändå inte att ha bostäder eller annat i direkt närhet till spåren, men parkering kan funka! Ett sådant parkeringshus kan lämpligen aktiveras med lokaler i bottenplan (återvinning, butik, föreningslokaler osv.) och solceller på taket. se exempel här:

  https://www.google.se/maps/@55.7079889,12.5975849,3a,47.5y,140.34h,91.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1spcQqGBzeAS4qegEQ3ReOJA!2e0!7i13312!8i6656länk till annan webbplats

  https://www.google.se/maps/@55.7079239,12.5999666,73a,35y,250.44h,60.05t/data=!3m1!1e3länk till annan webbplats
  Svar 2: När det är aktiviteter för allmänheten som tex bästa sommarlovet skulle jag önska bild skyltar som komplement till text. Alla kan inte läsa alla kan inte svenska. En bild säger mer än tusen ord. Det underlättar att hitta rätt viklet gör att en känner sig mer välkommen.Svar 3: Ett intressant schema.Svar 4: Känner mig redan välkommen.
  Svar 5: Bra program som det görs reklam för, trevlig miljö utanför och inne.
  Svar 6: Fysiskt tillgängligt för funkisar
  Svar 7: - Svar 8: Bra öppettider och mycket personal.Svar 9: Att det finns nåt för alla och att man känner det direkt utanför huset. Utsidan är ganska tråkig och det är svårt att förstå vart man ska. På studio känns det livfullt och välkomnande direkt med all färg och att man möter personal som är kreativa och bra.Svar 10: En välkomnande entré/lounge. Möjlighet till "häng" på entréplanet. Öppna upp invändigt till Konditori Focus. Och att hela huset fick en konstnärlig utsmyckning - nu är det förskräckligt sterilt och fult. In med färg och form! Utomhusscen bredvid entrén.Svar 11: Entrén kan göras hemtrevligare kanske? Känns lite för mycket institution nu.Svar 12: Bemannad reception!Svar 13: Trevlig personal.Svar: 14: En ”varmare” foajé och bemannad reception.Svar 15: Tydlig marknadsföring om vad som sker utanför huset.Svar 16: Ljusslingor.Svar 17: Att insidan av byggnaden inte känns tom och tråkig. Måla väggarna i galna färger! Utsmycka stället med konst! Kanske t.o.m. utställningar i glasmontrar av saker som skapats på aktiviteter i byggnaden.Trevlig och mer personal.En ”varmare miljö”. Och ingången borde man göra något med. Den ser så himla tråkig och dyster ut. Kanske något utanför som skriker: ”här är Kulturhuset tio14! Kom hit!”. T.ex. en skylt vid ingången? (Och en skylt ovanför Studio borde sättas upp också, vet man inte vart det ligger är det svårt att hitta dit.) Och ni måste liva upp gräsplätten utanför ingången också! Fler sittplatser! Konst! (Maffig konst!!) Tack, det var allt. :)Svar 18: Att man kan gå dit närsomhelst, hur som helst. Utan krav på tider eller kod.Svar 19: Någon som säger hej när man kommer, att man blir sedd helt enkelt.Svar 20: Restaurang ner mot ån.
 • Har du några tankar runt en mötesplats för alla i huset?

  Svar 1 : Viktigt att det är enkelt att hyra eller låna lokalen/mötesplatsen på olika tider utan att hela kulturhuset måste vara öppet. Alltså behöver den lämpligen ha egen entré snarare än att ligga långt in i kulturhuset. Då finns även möjlighet för mötesplatsen att spilla ut exempelvis mot ån.
  Svar 2: Kreativt café med möjlighet att utrycka sig kreativt spontant. Spontan måla på duken kanske.
  Svar 3: Program för olika intressegrupper.Svar 4: Ett cafe med fika till överkomliga priser!Svar 5: Intresset förenar folket - finns intresse för tex standup så är åldern oväsentlig, intresset förenar!
  Svar 6: Kooonst!!
  Svar 7: -Svar 8: Att det behövs personal där och att den känns varm och inbjudande.Svar 9: Ett enkelt cafe där man köpa en kopp te eller choklad och nåt att äta med bra vegetariskt utbud.
  Svar 10: -Svar 11: Bra! Men då måste det finnas en prislapp som folk har råd med. Hellre 300 aktiviteter under ett år där det är schysst hyra än 10 arrangemang pga att hyran är för hög.Svar 12: Fik. Öppen scenSvar 13: Viktigt att ha aktiviteter för alla åldrarSvar 14: Att verksamheten i huset samordnas så att olika aktörer erbjuder olika aktiviteter för olika åldrar :) Och att det finns öppna inbjudande ytor som är ”multifunktionella” och inredda för att passa olika åldrar/stilar!Svar 15: Ett café. Kanske i samarbete med Focus som har bra prissättning.Svar 16: Café, gärna med en gitarr och laid-back känsla, kanske också biljard och liknande.Svar 17: Ett mysigt fik som är öppet närmare dygnet runt. Där folket och personalen är trevligt. Där fikat inte är så dyrt och där det finns ett brett utbud på t.ex. veganskt fika också. Ett mysigt litet fik helt enkelt.Svar 18: Att det finns olika saker att göra, något som passar alla.Svar 19 : Ett ställe där man kan ta en fika, spela kort och bara umgås. Dessutom skulle det vara väldigt kul om det kunde vara dans, kanske en gång i månaden med öl/vin försäljning för oss över 50.Svar 20: Restaurang ner mot ån.
 • Vilka aktiviteter tycker du saknas i Kulturhuset tio14 idag?

  Svar 1: Dragningskraft och naturlig integration med övriga centrum. Kan det finnas någon funktion mot Gruvgatan som handlar om Världsarvet och därmed bidrar till att minska det mentala avståndet mellan centrum och Gruvan?
  Svar 2: Tycker det är bra, mina barn uppskattar det som de varit med på.
  Svar 3: Filmvisningar och teater/opera visningar.Svar 4: Kör, dans och andra aktiviteter för 6åringar. Det är så vansinnigt lång kö i dagsläget..
  Svar 5: Standup-comedy saknar jag och mina vänner!
  Svar 6: KonstSvar 7: En konsertlokal/scen med återkommande konserter med mindre etablerade artister. Som Valla en gång var. Det saknas verkligen i Falun.
  Ett ekologiskt fik, som drivs av ungdomar.
  Replokaler är nyckeln till en levande kulturstad. Så flera replokaler vore önskvärt.
  Svar 8: Ett makerspace! Med programmering, arduinos, 3d-skrivare, laserskärare och allt sånt superroligt!
  Svar 9: Finns det redan aktiviteter föutom studio och konserter för äldre? Jag tycker det saknas drop in verksamheter som är varje vecka. skapande, foto, film mmSvar 10: Studio. Foto.Svar 11: Dansgolv i Falun. Finns mycket dans intresse i Falun men inte mycket golv till det.och speciellt möjlighet med dans till levande musik. Salsa ,Tango , Lindh hop osvSvar 12: Utåtriktad info om det som händer! Annonser, elektonisk tavla m löpande annonser.Svar 13: - Svar 14: Filmverksamhet. Kanske Artax vill finnas mer i huset?Svar 15: Skapande aktiviteter i form av exv. slöjd. De känns dessutom som om det är i tiden och att efterfrågan har ökat. Det har gjort att det som för några år sedan drog en äldre publik nu kan tilltala många olika åldrar.Svar 16: Mysig och lätt-tillgänglig musikstudio!Svar 17: Drop-in grejor t.ex, något som händer en gång i veckan där man bara kan komma dit och skapa och chilla.Svar 18 : Någonstans man bara kan komma utan krav och passning av tider.Svar 19: Ett ställe där man kan ta en fika, spela kort och bara umgås. Dessutom skulle det vara väldigt kul om det kunde vara dans, kanske en gång i månaden med öl/vin försäljning för oss över 50.Svar 20: Föreläsningar och bättre annonsering.
Sidan uppdaterad 2019-07-04