Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En person som promenerar i stadsdelen Elsborg

Trästaden Falun

De tre stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors ingår i den välbevarade Trästaden Falun och är viktiga delar av Världsarvet. Mycket av den ursprungliga arkitekturen finns kvar och påminner om hur gruv- och hyttarbetare bodde för mer än 300 år sedan.

Ljuvligt och gruvligt

Styraregatan i Elsborg är en ofta fotograferad gata där de gavelställda, rödfärgade husen ger en inblick i stadsdelens karaktär. På 1600 och 1700-talen var dock luften i centrala Falun hårt angripen av roströk från gruvan och hyttorna vilket gjorde livsvillkoren svåra för både människor, växter och djur. Faluån som slingrar sig genom staden, utgjorde tidigare en avgränsning mellan stadens ljuvliga och gruvliga sida där miljön närmare gruvan var både karg och ogästvänlig.

Rödfärg tecken på rikedom

Rödfärg från Falun omnämns redan på 1500-talet då rödfärgade timmerhus var tecken på rikedom och status, men det var först under 1700-talet som tillverkningen tog fart. Så småningom kom Falu Rödfärg att användas av gemene man, mycket tack vare färgens bevarande egenskaper. 

Viktiga årtal i Faluns historia

Gatunamnen i Falun

Tio saknade hus i Falun

Sidan uppdaterad 2022-05-10