Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Konst på elskåp för ett vackrare Falun

Efter ett medborgarförslag från 2020 utsmyckar Falu kommun tillsammans med Falu Energi & Vatten ett antal elskåp varje år.

Vill visa upp de viktiga elskåpen

Under 2023 var det sex elskåp i satsningen. De tråkiga förzinkade plåtskåpen, som ingen lägger märke till, ersätts i stället med färgsprakande konst.

– Elskåpen är viktiga för oss och vi är rädda om dem. Genom att synliggöra skåpen på detta sätt hoppas vi att skadegörelsen och klottret minskar. Vi elkraftsnördar tycker ju att zink är vackert, men nu tar vi det till helt nya upplevelsenivåer, säger David Berg, drift- och projektchef Elnät på FEV.

Unga konstnärer får uppdraget

Det är studenter på Lugnetgymnasiets bild- och formgivningsutbildning som står för den konstnärliga utsmyckningen av elskåpen. Skolan har varit positiva till projektet eftersom det ger studenterna en möjlighet att arbeta med offentlig konst och prova på rollen som professionella konstnärer. Från och med 2023 är projektet därför en del av utbildningens läroplan.

En gestaltad livsmiljö är viktigt och en del av stadsplaneringen. Konsten på elskåp ger ett vackrare Falun!

Du kan läsa om förra årets elever och deras konstverk på denna sida.

2024 års utsmyckade elskåp

Elskåpen finns på fem platser i Falu kommun. Kan du hitta alla?

Diana Kouhia: Astro Cat (Slätta)

Idén bakom denna elskåpsdesign kom från att jag ville måla katter. Jag ville ha någonting roligt som kunde sätta ett leende på åskådarna när de passerade elskåpet och tänkte att de flesta tycker om djur. Jag skissade på flera idéer men ingen kändes helt rätt tills jag kom fram till denna: en katt som lever i rymden. Jag har döpt verket till Astro Cat.

Noomi Carlsson Ädling: Dalarnas flora & fauna (Svärdsjö)

är vi fick som uppdrag att göra en design till elskåpen i Falun tänkte jag direkt på Sveriges och Dalarnas flora och fauna, då jag verkligen tycker om vår natur!

För att få bilden lite mer nära valde jag att avbilda Dalarnas landskapsdjur, berguven, och såklart skogens konung, älgen, i ett landskap med färger tagna från ängsklockan/blåklockan!

Ella Perers: Kugghjulen (Lugnet)

“Hur ser insidan egentligen ut i ett elskåp?” Det var min första tanke när jag fick höra vad vi hade i uppdrag. Min första idé var att jag helt enkelt ville göra en snygg design som på ett fantasifullt sätt skulle visa insidan av ett elskåp och representera dess sladdar och teknik med enkla kugghjul. Därefter utvecklade jag min idé så att det skulle se ut som om skåpet har exploderat från insidan med varningstejp och allt!

Filippa Lönngren: Korvbussen (Hälsinggården)

Min idé till elskåpet var att jag ville göra något som innehöll dalahästar och att de skulle göra något som de flesta gör varje dag. Då blev det åka buss! Sen utefter det så utvecklade jag idén till den som du kollar på just nu.

Anja Svensson Dahl: Falu skyline (Knutpunkten)

Den första idé som kom till mig när jag fick uppdraget var att jag ville fånga Falun på ett ställe. Då blev det en skyline av byggnader som många känner igen och symboliserar Falun. Jag vill att du som ser elskåpet ska få en bild av Faluns arkitektur och arv.

Sidan uppdaterad 2024-06-11