Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-10-04

Bild på Lars-Erik Måg som ställt upp och jobbat ideellt.

Ideella krafter satsar på Stångtjärnsspåren

För fjärde året på raken görs stora ideella insatser för att förbättra underlaget på dagspåren i Stångtjärn.

– Målsättningen är att det ska gå att få till ett åkbart spår med en decimeter snö som grund. Bara i år ligger arbetsinsatsen på 900 timmar, säger eldsjälen Bert Andersson, som är huvudansvarig för arbetet

– Gänget har arbetat i det tysta i flera år nu, men är värd all uppmärksamhet de kan få. Med sin insats har de sett till att vi kan säkerställa bra skidåkning, med mindre snötillgång, i Stångtjärnsterrängen, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på kommunen.

Det var hösten 2013 som ett antal äldre medlemmar i Falu IK startade arbetet med att förbättra underlaget på dagspåren ( 6 km + 8 km) i Stångtjärn.

Under det första året lade man ner 400 arbetstimmar, 2014 blev det 1 000 timmar, ifjol 800 timmar och i år kommer arbetsinsatsen att hamna på cirka 900 timmar.

–I år har vi varit ett gäng på 31 personer som jobbat helt ideellt med det här. Vi är ett gäng pensionärer i olika åldrar, den äldste är 84 år, som lagt ett par höstveckor på att arbeta i skogen. Vi har väldigt roligt tillsammans, säger Bert Andersson.

Målsättningen - skapa bra underlag

Redan från början har målsättningen vara att skapa ett bra underlag, som gör det möjligt att få till ett åkbart spår med en decimeter snö som grund.

Under de fyra åren är det en hel del markarbeten som gjorts.

På sina ställen har spåren breddats, på andra ställen har branta kurvor doserats för att göra åkningen lättare för den vanlige motionären.

Vidare har stora stenar tagits bort, myrmark dränerats, markduk lagts ut, broar byggts, sly röjts och stora mängder med massor körts ut på spårbädden.

– Bara i år har vi nog lagt ut 550 ton massor bestående av morän, barkflis, väggrus, stenmjöl, makadam och andra överskottsmassor. Vi har också arbetat med målet att få till en bättre ideallinje för själva skidåkningen säger Bert Andersson.

I år har huvudfokus legat på att göra olika förbättringar längs 8 km-spåret.

Jonas Boström är anläggningsansvarig på Falu kommun och har under de här fyra åren på nära håll kunnat följa det ideella arbete som lagts ner i Stångtjärnsterrängen.

– Jag är djupt imponerad och det är en enorm logistik som ligger bakom det här arbetet. Att få till bra spår i Stångtjärn är oerhört viktigt, då alla skidmotionärer i Falun inte orkar med backiga och jobbiga Lugnet. I Stångtjärn kan vi erbjuda en annan typ av skidåkning, säger Jonas Boström.

Sidan uppdaterad 2016-10-04