Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-11-23

En beskuren bild av ett konstverk av Ragnwei Axellie

En beskuren bild av ett konstverk av Ragnwei Axellie

Faluns kulturpristagare korade

Under onsdagens kultur- och fritidsnämnd så korades Falu kommuns kulturpristagare för år 2016. Kulturpriset går i år till konstnären, författaren, poeten och dramatikern Ragnwei Axellie. Barn- och ungdomskulturpriset tilldelas danspedagogen Helena Sahlén-Nelson och kulturstipendiet går till duon och musikgruppen Good Harvest

- Jag är så fantastiskt glad och överraskad, säger kulturpristagaren Ragnwei Axellie.

Ragnwei Axellie gör en mängd olika saker och har förutom måleriet och författarskapet, för närvarande 93 tonsatta verk hos STIM.

Motiveringar till Falu kommuns kulturpriser 2016

Kulturpriset

"Falu kommuns kulturpris 2016 tilldelas konstnären, författaren, poeten och dramatikern Ragnwei Axellie. I sitt genreöverskridande skapande hjälper hon sin publik att våga se det många väljer att blunda för. Hon är den tystes röst som ger perspektiv på dagens samhälle och levererar sanningar rättframt, berörande och träffsäkert."

Kulturstipendium

"Falu kommuns kulturstipendium 2016 tilldelas Good Harvest som med sina röster och sin musik gång på gång visat att det stora finns i det enkla. Duon står för en ärlighet och äkthet som få artister lyckas förmedla idag. Musikaliteten, förmågan att nå ut med sitt budskap och fånga sin publik gör dem till en självklar del av det svenska musikundret."

Barn- och ungdomskulturpris

"Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2016 tilldelas Helena Sahlén-Nelson för sitt engagemang för barn och ungas möjlighet att utvecklas inom dans och rörelse. Med sin breda utbildning och verksamhet lockar hon varje år barn och unga till nya upplevelser av allt från lekrytmik till jazz, hip hop, balett, breakdance och show."

- Jätteroligt att Falu kommun uppmärksammar mitt jobb, det känns fantastiskt bra. Under de 15 år som jag hållit på, så har vi tagit emot väldigt många barn och ungdomar, säger Helena Sahlén-Nelson som driver Dansa! i Falun.

Priset delas ut på kommunfullmäktige i december

Prisutdelningen sker i samband med kommunfullmäktige tisdagen den 8 december i Kristinehallen. Pristagarna får ta emot diplom, blommor och en check. Prissumman är på 20 000 kronor till kulturpristagaren och 10 000 kronor vardera till kulturstipendiaten och barn- och ungdomskulturpristagaren.

Sidan uppdaterad 2016-11-24