Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-12-30

Lite snö på skidstadion

Snöläget inte det bästa inför skidspelen

Med en månad kvar till Svenska skidspelen är snöläget på Lugnet inte det bästa.

– Vi är inte oroliga ännu, men visst pirrar det lite i magen, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

I slutet av januari - 27-29 – kommer världseliten till Falun för att vara med i den 65:e upplagan av Svenska skidspelen.

Sprint och klassisk masstart - 15 km (d) + 30 km (h) - är vad som står på programmet.

Men med en månad kvar till tävlingarna är det snöfattigt värre på Lugnet. Vädret har hittills varit långtifrån idealiskt för att kunna producera snö i någon större omfattning.

– Vi har endast haft några dagar med kyla för snöproduktion. Den idealiska snöproduktionstemperaturen ligger under -7 grader, och så kallt har det bara varit under cirka 15 timmar hittills, säger Tomas Jons.

I dagsläget finns 2,5 km skidspår färdiggjorda på Lugnet, varav 1,8 km finns på de tävlingsbanor som ska användas under Svenska skidspelen.

–Totalt finns det snö på Lugnet för att få klart en 2,5 km lång tävlingsbana, men bara halva mängden snö av den som krävs på skidstadion, säger Tomas Jons och fortsätter:

– I dagsläget finns alltså snö för att arrangören ska kunna genomföra tävlingar, men inte enligt det ordinarie tävlingsprogrammet. Internationella skidförbundet (FIS) måste i så fall ändra tävlingarna till discipliner som fungerar på en kort bana och en mindre stadion.

En månad kvar

Men en månad återstår trots allt för att fixa fram den snö som behövs för att kunna genomföra ordinarie tävlingsprogram på de planerade banorna, totalt 5 km.

– Vi gör den bedömningen att vi kan tillverka den mängd snö som krävs med cirka fyra dagars sammanhängande kyla, kallare än -4. Planen är nu är att med alla tillgängliga resurser göra snö på söndag när det ska bli kallt, säger Tomas Jons.

Hur ser väderprognosen ut den närmaste tiden?

– Så som prognoserna ser ut nu så kommer vi kanske att kunna vara färdiga med snöproduktionen i slutet av nästa vecka, men prognoserna är fortfarande osäkra när det gäller hur kallt det blir.

Finns det någon beredskap för att kunna transportera snö till Falun, vilket gjordes inför skid-VM?

– Det finns, såvitt vi vet, ingen snö att tillgå någon annanstans heller inom rimligt avstånd till Falun.

Är ni oroliga för snöläget?

– Inte än, men det är ju inte i hamn ännu och väderprognosen är inte entydig, så visst pirrar det lite i magen!

Sidan uppdaterad 2016-12-30