Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-01-17

Jonas Boström

Snön räcker för att köra skidspelen

Med elva dagar kvar till Svenska skidspelen – ingående i världscupen – är snön på plats i tävlingsbanorna på Lugnet.

– Det känns förstås skönt, och vädret har verkligen varit med oss de senaste veckorna, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun.

Dagarna före nyårshelgen fanns det inte mycket snö alls att tillgå på Lugnet.

Men sedan kom kylan.

Något som gjorde att snöproduktionen kunde köras i gång för fullt.

–Det går inte att påverka vädret, men de senaste veckorna har det varit kallt under längre perioder. Snökanonerna har gått för fullt, vissa dagar dygnet runt, och skulle jag gissa har vi nog tillverkat närmare 30 000 kubikmeter snö under den här tiden, säger Jonas Boström.

Den tillverkade snön har lagts ut i de tävlingsbanor som ska användas under Svenska Skidspelen – 28-29 januari. Det handlar om två 2,5 km långa slingor, kallade blå och röd.

–Sprintdelen räknas också in. Jag kan redan nu säga att det kommer att råda väldigt fina förhållanden i Falun. Stina Nilsson, Calle Halfvarsson och de andra åkarna kommer att ha ett bra underlag att åka på, säger Jonas Boström.

Målrakan kräver mycket snö

Snödjupet utefter tävlingsbanan ligger på mellan en halv meter och en meter. Den största snöinsatsen har dock gjorts på själva målrakan, där snödjupet som mest är två meter.

– Målrakan måste ha en lutning på två procent, enligt de regler som FIS satt upp. För att klara den lutningen går massor av snö åt. Men det går inte att lösa på annat sätt, då skidstadion används för andra evenemang under sommaren, säger Jonas Boström.

Den senaste köldperioden har också gjort att snö har kunnat börja läggas ut på elljusspårets första del.

– Går allt vägen ska vi kunna öppna upp elljusspåret till helgen. För oss är det viktigt att kunna erbjuda skidåkning för alla på Lugnet, slutar Jonas Boström.

Sidan uppdaterad 2017-01-17