Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-02-14

en glad familj

Vem tänker du lite extra på just idag? 

Tisdag 14 februari är det Alla hjärtans dag – en dag när många passar på att uppmärksamma sina nära och kära. 

Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Dagen har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden och infaller tisdag 14 februari.

Fakta:

Dagen har fått sitt namn efter helgonet Sankt Valentin, andra namn för alla hjärtans dag är Valentindagen och Sankt Valentins dag.

Vem var Valentin?

Det finns olika berättelser kring vilken Valentin som Alla hjärtans dag, eller Valentine's day, kommer från. Den vanligaste historien är handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han fängslades och dog i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja, vigt unga älskande par. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom.

Firas i Sverige sedan 1960-talet

Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men i tradition varit förlagd till pingsten. I Sverige har firandet av Sankt Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Men först på 1990-talet tog det svenska firandet ordentlig fart och dagen hamnade i den svenska almanackan.

På Alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige. Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor.

Sidan uppdaterad 2017-02-14