Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-16

Berguvstatyn

Berguven flyttar till Knutpunkten

Nu är det klart att Lennart Sands staty Berguven kommer placeras vid Knutpunkten, intill runda kiosken. Den nya placeringen har stämts av med konstnären och berguvsstatyn beräknas flytta till sin nya plats under sommaren

– Berguvens nya placering gör att många kan ta del av den dagligen. Det blir en fin påminnelse för alla att värna om vår landskapsfågel, säger Sara Hedström, allmänkulturchef på Falu kommun.

Berguvsstatyn som tidigare varit placerad i Geislerska parken, flyttades hösten 2015 i samband med ombyggnation av parken, till Falu gruva. Under våren 2016 flyttades den sedan igen, då den befarades störa de häckande berguvarna på området. Berguvsstatyn har i väntan på ny placering därför inte varit utställd.

I samband med att statyn togs bort från gruvan så startade kommunen en diskussion om ny lämplig placering. Ett medborgarförslag har också tagits med i den diskussionen. Enligt konstnären är statyn en ”gågatusymbol” som bör placeras i centrum där många personer passerar dagligen. Den är tänkt att vara en påminnelse om att Dalarna fick förtroendet att vårda just berguven – till glädje för oss själva och tillresta. 

Sidan uppdaterad 2017-03-16