Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-06-01

Vy över folksamling med flaggor i händerna

Välkommen att fira Nationaldagen 6 juni

Nu förbereds de sista detaljerna inför nationaldagen vid Falu gruva. Där en av höjdpunkterna är den helt nya ceremonin för nya svenska medborgare.
– Vi hoppas så klart att många kommer för att fira dagen tillsammans. Vi har format ett program där kontraster möter varnadra – det traditionella och det oväntade, säger Emma Norman, kommunikationsstrateg och samordnare för dagen.

Bön för mångfald och fred

Nationaldagsfirandet vid Falu gruva inleds klockan 11.30 med en bön för mångfald och fred som leds av Imam Ibrahim Hamad, präst Anders Litborn och gruvkaplan Thomas Söderberg. Dessutom medverkar Falu ungdomskör under ledning av Anna Kjellin.

Ceremoni för nya medborgare

Därefter inleds klockan 12.15 den helt nya medborgarceremoni – som endast särskilt inbjudna deltar på. Falu kommun har under flera års tid uppmärksammat de nya svenska medborgarna med en blomma under själva nationaldagsfirandet, men inför 2017 har välkomnandet setts över och en helt ny ceremoni har formats.

De nya medborgarna kommer bjudas på klassiskt svenskt fika innan ceremonin inleds. Under ceremonin kommer Anna Strindberg (S), kommunfullmäktiges ordförande, hålla ett välkomsttal och därefter överlämna en gåva och ett ”diplom” till de nya medborgarna. Dessutom medverkar kulturskolan och konferencier är världsarvssamordnare Christina Staberg. 256 nya svenska medborgare har bjudits in till ceremonin och 40 har valt att anmäla sig.
– Jag hade så klart hoppats på att vi skulle få välkomna och uppmärksamma alla 256 personer, men de 40 som valt att komma ser jag extra mycket fram emot att träffa, tillsammans med deras vänner och familjer, säger Emma Norman. Vi kommer vara ungefär 100 personer som träffas i Världsarvshuset.

– De nya medborgarna som anmält sig till ceremonin representerar tillsammans 18 olika länder från olika delar av världen. Falun är verkligen en del av resten av världen, konstaterar Emma Norman.
De medverkande kommer bland annat från Danmark, Indien, Ryssland, Iran, Tyskland och Afghanistan.
– Under ceremonin kommer vi tacka de nya medborgarna för att de tar världen till Dalarna och för att de bidrar till ett större Falun, där alla är välkomna, säger Emma Norman.

Traditionellt firande

Upptakten inför det traditionella nationaldagsfirandet inleds klockan 12.40 i lekparken i Elsborg. Här får Faluborna möjlighet att till rytmerna av kulturskolans sambagrupp tåga gemensamt till firandet vid Falu gruva utanför gruvmuseet. I tåget finns också representanter från bland annat hemvärnet och Lions som bär fanor. Elsborgs stadsdelsförening kommer att pynta längs Berghauptmansgatan som är den väg man kommer att gå längs.
–Jag hoppas Faluborna sluter upp – inte minst alla barnfamiljer. Detta är andra året i rad som vi har just sambatåget till firande och i fjol blev det en färgsprakande succé. Hela programmet utgår från glädje och gemenskap därför tycker vi det är helt rätt att det är just sambatåg som vi har, säger Emma Norman

Programmet under nationaldagsfirandet hålls samman av Christina Staberg som konferencier. Årets högtidstalare är länsmusikchef Karin Holdar.
– Dessutom medverkar 110 elever från kulturskolan under firandet på olika sätt. Vi kommer att få ta del av sång, musik och dans – och här blandar vi traditionella folkmusiken med helt nya toner.
Några personer ur Faluns internationella kör kommer också medverka och framföra en sång, säger Emma.
Under firandet kommer också Stiftelsen Falu gruva att tilldelas en fana.

Läs mer om Nationaldagens historialänk till annan webbplats

Hållpunkter under Nationaldagen:

Bön för mångfald och fred
Klockan 11.30
Falu ungdomskör under ledning av Anna Kjellin. Ibrahim Hamad, imam. Anders Litborn, präst. Thomas Söderberg, gruvkaplan.
Kyrksalen, Falu Gruva.

Gå med i festparad
Klockan 12.40
Gå med i Kulturskolans sambatåg till firandet vid Falu Gruva. Tåget utgår från Hästtorgsparken i Elsborg.

Traditionellt firande
Klockan 13.00-14.00
Traditionellt nationaldagsfirande vid Falu Gruva med underhållning av Kulturskolan och högtidstal av länsmusikchef Karin Holdar.

Kom ihåg att flagga

Nationaldagen är en allmän flaggdag i Sverige.
Läs mer om flaggregler.länk till annan webbplats

Tips: Ladda ner appen Sveriges Flagga från Appstorelänk till annan webbplats eller Google Play Storelänk till annan webbplats. I appen kan du ställa in påminnelser så att du inte missar att flagga på de allmänna flaggdagarna.

Sidan uppdaterad 2017-06-07