Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-06-08

Bussen Söderhavet som ungdomscoacherna ska åka i

Söderhavet med bland sommaraktiviteter

Alla ska ha rätt till ett roligt sommarlov.

Därför bjuder Falu kommun på massor av sommaraktiviteter för barn- och unga i alla åldrar.

Och alla aktiviteter är givetvis kostnadsfria.

– Ser vi till antalet aktiviteter är utbudet betydligt större i år än vad fallet var ifjol. Det känns också kul att det är ett så brett program vi har, från kultur till idrott. Dessutom är allting gratis, säger Anki Karlström, sektionschef ungdomssektionen.

Bland aktiviteterna för de som är 6-15 år märks inte minst populära ”Sjöhäng”, som dyker upp på tio olika badplatser runt om i kommunen. Tanken bakom evenemanget är att sprida trygghet och glädje i och vid vatten. ”Sjöhäng” är en mobil fritidsverksamhet som har personal och material för spännande och roliga aktiviteter på tema vatten och vattenvana.

I programmet finns också sedvanligt häng på Hellmansö, dans, slöjd och skaparläger (12-16 år), disco, rapworkshop, måla dalahästar, jonglering och olika sommaraktiviteter vid Falu gruva.

Samarbete med olika idrottsföreningar gör också att barn och ungdomar får chansen att prova på fotboll, golf, inlines, tennis, kanotslalom, orientering, streethockey, basket och mycket mer.

Nytt för i år – bussturnén Söderhavet

Helt nytt för i år är en Pop-up-turné – från 13 år - med bussen Söderhavet.

Det är kommunens ungdomscoacher som genomför en bussturné med aktiviteter av och för ungdomar.

– Vi kommer att besöka flera olika platser i Falu kommun och bygga upp en utemiljö där man kan vara kreativ, skapa, bara hänga, stå på scenen eller göra precis det man vill. Aktiviteterna i och kring bussen kommer att utgå från ungas egna idéer och bygger mycket på en dialog med målgruppen, säger Karolina Nordman, ungdomscoach/samordnare skapande skola.

Idén med Söderhavet kom av att ungdomscoacherna hade hört om några andra liknande projekt på olika ställen i Sverige, där olika verksamheter för ungdomar åkt ut med bussar packade med aktiviteter.

– Av detta blev vi inspirerade att bygga upp ett eget bussprojekt här i Falun. Själva namnet Söderhavet har vi valt för att vi tycker att det står för ”ett annat Falun.” Att Falun inte bara behöver vara koppar, världsarv och gruva, utan också kan förvandlas till något helt annat. Kanske en liten tropisk och kreativ oas långtifrån slagghögarna. Söderhavet som symbolik kan ju också stå för ett hav av möjligheter, säger Karolina Nordman.

Vill synas mera

Med bussen vill också ungdomscoacherna synas mera, berätta om sin verksamhet och få ut budskapet att man kan hjälpa unga att genomföra egna idéer och projekt på sin fritid.

– Vi vill möta unga där de är, istället för att de ska komma till oss. Vi vill också bidra till att det händer roliga aktiviteter i Falun och möjliggöra för unga att ha en juste sommar på hemmaplan. Inspirera dem att se potentialen på sin hemort. Vi vill också vara en mötesplats för unga där de bara kan vara, träffa nya människor, umgås på nya sätt. Alla är välkomna, säger Karolina Nordman.

Här hittar du mer om alla sommaraktiviteter

Sidan uppdaterad 2017-06-08