Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-08-23

Bilder som behövs

Nu kommer efterlängtad utställning till Falun. ”Bilder som förändrar världen”.

Det var för fyra år sedan som en arg kvinna kom in i Stadshuset i Gävle och pratade med kommunikationschefen Johan Adolfsson. Kvinnan påpekade att bildspråket som kommunen använde var föråldrat och felaktigt. Johan Adolfsson höll inte med, men följde ändå med kvinnan ut och tittade på de bilder som kommunen hade för information.

- Hon hade rätt. Jag sa till henne att ge mig någon månad så fixar jag detta, säger Johan Adolfsson.

Månaden räckte inte till. Tanken från början var att ta fram riktlinjer för bildhantering i Gävle kommun. Arbetet växte till att omfatta riktlinjer för all kommunikation och inkludera genusgrunder. Genusfotografen Tomas Gunnarsson anlitades.

- Det tog två år att göra boken. Vi ville hamna någon stans mitt emellan enkla riktlinjer och djupa teorier om genusfrågor, säger Johan Adolfsson.

Väcker tankar

Arbetet med boken satte igång många tankar och diskussioner. 23 eller 24 korrektur på boken skickades fram och tillbaka innan den slutliga versionen gick till tryck.

- Vi skrev boken till våra gymnasieelever, men de hann aldrig få den. Vi tryckte upp 8000 ex i första hand som marknadsföring, men de tog snabbt slut. Så tryckte vi upp 8000 ex till. När vi insåg att vi gjort något bra var när Göteborg Stad och Stockholm Stad beställde den. När även Hovet beställde den blev jag glad. Det var en fin bekräftelse på vårt arbete med de här frågorna.

Tankeväckande vardagsbilder

När man går ifrån utställningen hoppas Johan Adolfsson att besökaren får med sig en reaktion över en utebliven reaktion.

- De gör saker (på bilderna) som vi i normen gör, och känslan ”var det inte mer än det här” väcker något, gör att man börjar grubbla på detta med hur vi förmedlar vår verklighet i bild.

Så här beskriver Gävle kommun utställningen och den medföljande boken, som finns att ta del av i samband med utställningen eller digitalt via den här länkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vår bildhandbok och vår fotoutställning är till för dig som vill göra Gävle och världen lite bättre. Handboken ger dig inspiration och vägledning till en genusmedveten och inkluderande kommunikation. Den kan användas av kommunikatörer i alla organisationer, som underlag för workshops eller i undervisningen i gymnasieskolor.”

Bilder som förändrar världen

När: 6 september till 26 september

Var: Kristinegymnasiet Falun

Omfattning: 20 större foton och 40 bildhandböcker för utlåning under utställningen.

Visning för allmänheten: Separata tider kommer att erbjudas allmänheten för visning, speciellt under prideveckan den 18-23 september kommer allmänheten att kunna ta del av utställningen.

 

Ta del av boken digitalt, klicka här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-01-02