Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-10-24

I helgen vankas det skidpremiär på Lugnet

Dags för tidig snöpremiär på Lugnet

Falu kommun har med hjälp av sparad snö sett till att det i helgen blir en rekordtidig snöpremiär på Lugnet - Nordic Snow Premiere - i både backhoppning och längd.

En bred och fin slinga på drygt en kilometer skapas för längdskidåkning samtidigt som normalbacken preparerats för backhoppning.

– Förra årets satsning på tidig skidåkning i Falun blev mycket uppskattat och gick bra ekonomiskt. Därför är det med stor glädje som vi nu kan presentera en uppföljning, som både innebär att det nu blir regelbunden backhoppning i Falun kombinerat med längdskidåkning. Jag tror även att vi kommer att kunna erbjuda en något längre skidslinga jämfört med samma tid förra året, säger Jonas Boström, verksamhetsansvarig på Lugnet.

Nu på lördag klockan 09.00 öppnas längdbanan upp för åkning.

Spårkort finns redan nu att köpa antingen på Lugnets hemsidalänk till annan webbplats eller i Lugnetreceptionen. Mer information om spåravgifter här.länk till annan webbplats

Landslag kommer till Falun

Det är också flera landslag i backhoppning som står på kö för att träna i Falun. Redan nu har nationer som Kanada, USA, Estland och Sverige gjort klart med att förlägga sina träningsläger till Lugnet. Backhoppare från Finland och Frankrike lutar också mot att välja Falun som träningsort.

Helgens rekordtidiga skidpremiär på Lugnet har blivit omtalad i stora delar av skidvärlden.

Nordic Snow Premiere ska ses som ett av Svenska skidspelens nya viktiga verksamhetsområden för att bredda verksamheten inför framtiden.

– Vi är mycket glada över att vår vision, om en attraktiv skidpremiär i Falun, blivit verklighet. Speciellt eftersom detta innebär att backhoppningen får ett lyft i Falun och Sverige. Det gynnar också Holmens IF, säger Jimmy Birklin, vd i Svenska skidspelen.

Han fortsätter:

– Jag tror vi i Falun är först i Europa med att den här säsongen erbjuda backhoppning på riktig snö. Eftersom varje backhoppare köper dagkort, samtidigt som de sover och äter i Falun, innebär det även intäkter till kommunen, Holmens IF och skidspelen samt ett turistekonomiskt tillskott till företagen i Falun.

Internationellt intresse för Lugnetsnö

Marit Nybelius, verksam inom Holmens IF och backhoppningens grenråd i Svenska skidförbundet har haft en viktig funktion när det gäller att vara kontaktperson och informera backhoppningsvärlden om snö- och backsatsningen i Falun, samt möjligheten till träningsläger.

Hon bekräftar att det internationella intresset är stort för vad som händer i Falun:

– Vi har fått ett mycket bra gensvar. Bland annat har Internationella skidförbundet uppmärksammat detta stort på sin hemsida. Både på delen för backhoppning och nordisk kombination. Att erbjuda snö redan den 27 oktober imponerar på många.

Sidan uppdaterad 2017-10-26