Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-12-21

Ny konstutställning på Falu gruva

Foto: ERIKA FAHLGREN

Falu gruva i bild - ny utställning öppnar

Falu gruva i bild är en ny utställning som öppnar den 23 december i gruvans konsthall. Där finns möjligheten att ta del av konst i världsklass.

Få platser har blivit så ofta avbildade och beskrivna i ord som Falu Gruva, en del av Världsarvet Falun. Tusen år av historia på ursprunglig plats har gjort sina avtryck.

Stiftelsen Stora Kopparberget delar tillsammans med inlån från Falu kommun och Stora Enso med sig av pärlorna i den egna konstsamlingen. Teknikerna, tidsåldrarna och konstnärerna är vitt skilda med gruvan som gemensam nämnare.

Ta del av konst i världsklass med namn som Jordi Arkö, Jan Stenmark, KG Nilsson och Helge Zandén.

- Urvalet av bilder visar gruvans olika ansikten. Här finns det tekniska och funktionella som har lockat till avbildning. Byggnader och maskiner i trä är som konstverk i sig och tacksamma motiv. Den farliga arbetsplatsen skymtar fram på några bilder men överlag är vyerna över Stora Stöten och gruvområdet oväntat idylliska, säger Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva.

Kuratorer för utställningen är Björn Olsson, konstnär/tekniker, och Caroline Gustafsson, konstvetare, som båda är kopplade till Avesta Art.

Samarbete med Britsarvsskolan

Genom ett samarbete med Britsarvsskolan i Falun har elever där arbetat med att gestalta och uttrycka sin syn på Falun och gruvan i ämnet bild.

- Det var roligt att jobba med många personer, säger Wio Persson, årskurs 7.

- Det var bra att alla fick uttrycka sina idéer”, säger Shakhzodakhon Nabikhonova, årskurs 7.

- Intressant och häftigt att få måla stort. Man känner sig väldigt ärad att få vara med och visa vad man gjort”, säger Melizza Lotthagen, årskurs 8, som står bakom två av teckningarna som eleverna förstorat.

Konsthallen finns i Gruvmuseet

Gruvans konsthall är placerad högst upp i Gruvmuseet med fantastisk utsikt över dagbrottet Stora Stöten.

Gruvmuseet håller öppet hela jul- och nyårshelgen med stängt på julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Utställningen står till och med sportlovet vecka 9 och avslutas den 4 mars.

- Det känns fantastiskt att få visa Falu kommuns konst i den här kontexten. Vi är glada att Falu gruva kontaktade oss och att vi tillsammans kan visa ett urval ur våra samlingar. Förhoppningsvis är detta bara början på en rad samarbeten framöver”, säger Sara Hedström, chef för allmänkultur vid Falu kommun.

Utställningen är ett samarbete mellan Stiftelsen Stora Kopparberget och Stora Enso, Falu kommun och Avesta Art.

Sidan uppdaterad 2017-12-21