Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-12-29

Per Staffas framför anslagstavla i ett vintrigt Falun

Foto Ulf Palm

Per Staffas har "världens roligaste jobb”

Möt Per Staffas, evenemangssamordnare på Falu kommun och huvudpersonen bakom kommunala storevenemang som Å-festen och festivalen Granny Goes Street. Han har arbetat med evenemang i större delen av sitt liv och säger själv att han har världens roligaste jobb.

Intresset för att vara med och arrangera saker, skapa evenemang, var något som kom redan i ung ålder.

Den unge musikern Per Staffas hade nämligen tillsammans med sina kamrater svårt att få spelningar. Lösningen blev att arrangera egna konserter.

– Jag har spelat musik i hela mitt liv, i flera olika band. Men när man var ung och spelsugen haglade inte direkt spelningarna. Vi löste det hela genom att arrangera egna konserter, och för egen del kände jag att det också var en rolig bit att vara med och arrangera. Det ena ledde till det andra och när jag gick i sjuan eller åttan var jag med och bokade band till spelningar på Hea (Hedenborg) i Svärdsjö. Snowstorm, som var omättligt populära då, och Millencolin var några av de största bokningarna, säger Per Staffas.

Han var också huvudarrangören bakom Svärdsjöfestivalen som blomstrade under ett par år på 1990-talet.

Arbetat på kommunen sedan 1995

På Falu kommun har han arbetat sedan 1995. Det första jobbet var som fritidsledare på Svärdsjöskolan, 10-12-årsverksamheten.

– Där jobbade jag i många år innan jag hamnade på ungdomscaféet East Harbour Café på Slaggatan, där JB:s ligger i dag. Där fick jag ansvaret för att boka in artister, säger Per Staffas.

Nästa arbetsplats blev Arenan på Mormorsgatan, fortfarande med fritidsledare som titeln. Men det var under den tiden han började arbeta mer intensivt med dåvarande Falukalaset och festivalen Granny Goes Street.

– Vi arrangerade en hel del konserter på Arenan, en i veckan, minst, men drog sedan ner på den biten för att lyfta fram den övriga verksamheten. Men mitt eget arbete hade blivit allt mer knutet till de kommunala evenemangen och allt som skulle göras kring dessa, säger Per Staffas.

För 2,5 år sedan blev han därför förflyttad till kultur- och fritidsförvaltningens centrala verksamhet, där han fick titeln evenemangssamordnare.

– Med mina uppdrag är det perfekt att sitta centralt på förvaltningen. Jag har världens roligaste jobb, och lägger verkligen ner min själ i evenemangen. Att stå där på plats, att se att allt fungerar, att publiken i alla åldrar strömmar till, det är en häftig upplevelse, säger Per Staffas och fortsätter:

– Men utan alla medhjälpare skulle det inte fungera. Att genomföra Grannys kräver runt 200 personer med allt från teknik till städning. Ett bra samarbete med föreningslivet är därför en nödvändighet, och det har vi lyckats arbeta upp på ett bra sätt.

Jobbar med fem olika evenemang

De huvudsakliga arbetsuppgifterna rör fem olika evenemang: Å-festen, Granny Goes Street, Kulturnatten, Musik i Stadsparken och kommunens egen julgala – Julgodis – för personalen.

– Det är fullt tillräckligt. När de stora evenemangen pågår är det arbete dygnet runt för egen del, men jag trivs med att lägga ner den energin. Ser man till Å-festen och Granny Goes Street är det ett året-runt-arbete, med alla förberedelser och bokningar som måste göras.

Just Granny Goes Street ligger honom lite extra varmt om hjärtat. Det erkänner han gärna.

– Den festivalen har jag ju startat från grunden och är därför lite extra personligt engagerad, så är det.

Kommunala evenemang – med fri entré

Alla stora kommunala evenemang har fri entré. De görs för Falun och Faluborna.

– Alla ska ha råd att gå på evenemangen, det är ett viktigt ställningstagande. För mig är evenemangen också ett sätt att skapa ett levande centrum. Forskning visar också att folk vill leva där det händer saker, därför är det här viktiga delar, säger Per Staffas.

Det kostar naturligtvis en hel del pengar att arrangera Å-festen och Granny Goes Street. Varje år söker Per Staffas därför pengar från kommunens eget evenemangsråd.

Men tillskottet därifrån räcker oftast inte till.

–Nej, och dessutom brukar ett besked från rådet vänta på sig. Jag får försöka jobba på parallellt med planeringen av evenemangen, och samtidigt förhandla med olika samarbetspartners att få in de runt 500 000 kronor, utöver kommunens budget, som behövs för att dra det här runt. Det är något jag vill komma ifrån, och hoppas på att Falu kommun ska betala för evenemangen fullt ut. Det gäller dock att få med sig politikerna på banan i det fallet, säger Per Staffas.

Festen i juni – festivalen i september

Arbetet med Å-festen, som arrangeras den 8-9/6 2018, och Granny Goes Street, som har 1/9 2018 som datum, pågår redan för fullt.

Kontakter med artister är redan tagna, men inga kontrakt ännu skrivna.

Vilket är den bästa bokningen du har gjort?

– Jag har bara gjort bra bokningar, säger Per Staffas och skrattar.

- Nej, skämt å sido. Doug Seegers, countryartisten som slog igenom i tv-programmet Jills Veranda, är nog den bästa bokningen. Jag högg till med en gång och fick ett bra pris. Några månader senare kostade han betydligt mer och hade inte varit möjlig för oss att boka med den snäva budget vi hade och har. Eldkvarn fick jag till Arenan två gånger och även metalbandet Opeth valde att komma till Arenan under sin världsturné. De här fyra bokningarna har känts extra bra, säger Per Staffas.

Men han gillar även att stå på scen själv med det egna bandet Ebba Gold – 800% Thåström.

Ebba Gold startade i april 2000 och har sedan dess turnérat flitigt runt om i hela landet.
Bandet spelar alla hits från Ebba Grön, Imperiet och Thåström solo.

– Jag är ju musiker också. Att få stå på scen och spela är en härlig kick. Vi gör fortfarande en hel del spelningar varje år runt om i Sverige, men väldigt sällan i Dalarna numera. Dagen före nyårsafton kommer vi dock att spela tillsammans med Sator på Falun bowling& krog, slutar Per Staffas.

FAKTA/Per Staffas

Ålder: 45 år.
Familj: Sambo Marie Hansjons och barnen Elina 8 år och Ida 4 år.
Bor: Lilltäkt, Sundborn.
Fritidsintresse: Bandet Ebba Gold.
Favoritmat: Stuvade makaroner och korv.
Favoritdryck: Kaffe.
Det vet folk inte om mig: Var framgångsrik backhoppare på 1990-talet.

Sidan uppdaterad 2017-12-30