Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Mountainbikecyklister i den nya banan på Lugnet

Nu är nya XCO-banan på Lugnet klar

Nu är den nya XCO-banan på Lugnets mountainbikearena helt färdig – en bana i världsklass för både världselit och nybörjare!

Första tävlingen i banan körs den 14 juli, då Falu CK och Borlänge CK arrangerar den första upplagan av Lugnets XCO.

- Det känns oerhört kul att kunna konstatera att vi nu är i hamn med det här projektet. Ett stort gäng som varit med under hela resan, jobbar nu hårt för att få allt i ordning inför den stundande tävlingen, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun.

Lugnets XCO är alltså ett nytt event i den svenska mountainbikekalendern, och bakom det hela står Falu CK och Borlänge CK. Tävlingen avgörs på den nybyggda banan som finns på Lugnets stora mountainbikearena.

Ambitionsnivån för den nya tävlingen är hög och premiärupplagan har också en internationell prägel på både herr- och damsidan, såväl i elitklasser som juniorklasser.

Stort intresse för banan

- Vi ser redan att det finns ett stort intresse för banan, vilket är jättekul så klart. Men det är också viktigt att tänka på säkerheten. Vi försöker uppmana cyklisterna att ta det lugnt och inte åka över sin förmåga, säger Jonas Boström och fortsätter:

- Den nya XCO-banan är en bana för den yttersta eliten. Visionen är att det ska arrangeras återkommande internationella cykeltävlingar på Lugnet i Falun. Banan är designad av eliten för eliten, kan man säga. Men flera sektioner passar även den stora massan, och det är viktigt för oss att även barn och unga ska kunna använda sig av det vi har att erbjuda på Lugnet.

Banan är uppmärkt så att Lugnets besökare kan cykla den varje dag. Vid svårare sektioner väljer eliten A- eller B-linje, medan övriga väljer C-linjen eller kanske cyklar vidare till nästa sektion.

Pumptracken är ett bra exempel, där vem som helst kan köra den till vardags och öva teknik. Under tävling används den som en sektion efter en svår hopplinje, där cyklisterna sedan förs in på den utmärkta stadionslingan.

-Det är ett tänk som genomsyrar hela bygget, att olika segment passar för olika typer av cyklister. Ung som gammal, världselit som motionär, säger Jonas Boström.

För mer information om cykelleder på Lugnet

För mer information om tävlingen Lugnet XCO Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2018-07-04