Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild från gruvmuseet. Kvinna står i en korg med linor.

Nya museet vid Falu gruva har blivit ett lyft

Det finns mycket att se i Världsarvet Falun. Falu gruva är givetvis det stora besöksmålet, och vill du inte gå ner i själva gruvan, finns det en mängd saker att kika på ovan jord. Inte minst det nyrenoverade och moderniserade Gruvmuseet.

Alla var överens om att det gamla Gruvmuseet hade gjort sitt. Det var både tråkigt och svårt att förstå. 2014 startade därför arbetet med att skapa ett helt nytt gruvmuseum, som skulle attrahera fler, och stå upp för de krav som en besökare ställer i dag, från vuxen till barn.

– En bra utställning för barn blir även bra för vuxna. Vi började med att bestämma vad vi ville berätta och började planera det nya museet utifrån detta. Vi sökte och fick externa medel för att kunna göra satsningen möjlig, säger Anna Björkman och fortsätter:

– Utställningsproducenter plockades in, som tillsammans med gruvans interna grupp såg till att skapa ett fräscht museum, där det inte bara finns rent utställningsmaterial, utan där man även själv som besökare kan få göra saker.

Byggdes etappvis

Det nya museet byggdes upp etappvis och stod helt klart för cirka ett år sedan. Den gamla konferensmatsalen är nu en stor del av museet.

Den centrala punkten i Gruvmuseet är givetvis berättelsen om Falu gruvas tillkomst till att den lades ner 2001, som presenteras på ett kronologiskt sätt.

Hur gammal är Falu gruva?

– Ingen vet exakt hur gammal den är. Forskningsrönen är många och vi väljer att hålla oss ödmjuka till historien som finns. Men det är fascinerande att Falu gruva fortfarande är aktuell i forskning, säger Anna Björkman.

Besökaren kan också prova på hur det känns att lyfta en tung malmbår, som var en del av dåtidens tunga arbete för gruvdrängarna.

Hur känns det att åka tunna ner i schaktet eller klättra på en gruvstege? Museet ger svar även på de frågorna.

Att Falu gruva under storhetstiden på 1600-talet ansågs vara Sveriges skattkista och att gruvan hade Sveriges första akutsjukhus går det också att lära sig mer om. Liksom att även guld och silver brutits i gruvan.

Filmad gruvtur visas

I museets filmsal kan du uppleva en gruvtur under jord i en 30 minuter lång film från djupet av Falu Gruva. Filmen är speciellt framtagen för de besökare som av olika anledningar inte kan eller vill gå ner i gruvan.

Museet är verkligen fyllt av intressant historia och värt ett besök.

– Museet har fått ett väldigt positivt bemötande från både besökare och museisverige. Det gör att vi kan gå raka i ryggen och känna oss nöjda med hur det blev, säger Anna Björkman.

Har Faluborna upptäckt museet?

– Nja, det är väl så att Faluborna gärna tar med sina gäster till gruvan och gör ett besök på det sättet, men att det är svårare att besöka gruvan själv. Men vi både önskar och ser gärna att Faluborna tar del av sin kulturhistoria. Däremot har vi återkommande besök från skolklasser i Falun.

Sveriges bäst bevarade samlingar

Men själva gruvområdet bjuder givetvis på mer historia. Området kring Creutz schakt är en av Sveriges bäst bevarade samlingar av gruvbyggnader från mitten av 1800-talet.

Från vattenhjulet i Creutz hjulhus drevs pumparna i Creutz schakt. I Creutz spelhus drevs linorna som skötte upphissningen av malm i gruvschakten. I spelhuset är det möjligt att se både vattenhjulet och det koniska spelhjulet, som är det enda bevarade i Sverige.

Creutz lave är troligtvis landets äldsta lave som står på sin ursprungliga plats. Laven sattes upp för att skydda det 208 meter djupa schaktet som började anläggas 1662. Schaktet har använts för pumpning av vatten, uppfordring av malm, ventilation och persontransporter. Än idag hörs klangen från laven från en gammal varningsklocka för pumpstopp. I laven kan du titta 208 meter ner i schaktet från Sveriges högsta bro.

– Alla de här byggnaderna står på sin ursprungliga plats och har renoverats de senaste åren med hjälp av pengar från länsstyrelsen. Att kika på de enorma hjulen är något extra, det lovar jag, säger Anna Björkman.

Mängder med saker i gruvmuseet
Sidan uppdaterad 2018-07-16