Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Falu vildvattenpark

Falu Vildvattenpark har öppnat.

Drömmen blev sann – Falu Vildvattenpark har öppnat

Bo-Marcus Lidström har länge drömt om en konstgjord fors för kanotpaddling, och nu är den unika anläggningen i Främby i drift. Tanken är att revolutionera kanotsporten för både idrottare, besökare och publik.

– Det känns riktigt bra, konceptet funkade från första början och alla som testar har ett stort leende på läpparna, säger Bo-Marcus Lidström.

Bortom gamla Scaniafabriken i Främby, finns nu Falu Vildvattenpark. Här finns en konstgjord sjö, en fors med hinder och portar, reception, kafé, omklädningsrum och tre uthyrningsstugor för övernattning.

Vi möts av en mjukt rundad och bred torrlagd betongränna som innehåller stenfyllda trälådor, och portar som hänger från wirar i luften. Tanken är att Falu kanotklubb ska kunna träna här nästan hela året, men också att hyra ut den spännande anläggningen till andra idrottare, företag, familjer och kompisgäng.

– Det är min idé från början tillsammans med min fru. Vi har tittat på hur vi kan utveckla kanotidrotten och vi tror den här anläggningen helt kan revolutionera sporten. Det blir som när man flyttade in hockeyn från Runns is till en hockeyrink, säger Bo-Marcus Lidström.

Den enda i Skandinavien

Anläggningen, som är den enda i sitt slag i Skandinavien, har precis tagits i drift. Marken runt omkring är ännu inte klar och entreprenören Bo-Marcus har många idéer om att utveckla området med belysning, eventuellt förlänga forsen, bygga en naturläktare och på det viset göra sporten mer publik.

– Jag ser det som turism, som i en skidanläggning och en kommande stor publiksport. Vi har börjat på ett enkelt sätt, försökt att hålla nere kostnaderna och är jättenöjda med det vi har. Men vi kommer göra klart alla markarbeten runtomkring och jobba vidare med att utveckla området.

Många engagerade

Anläggningen är helt privatägd och finansierad av delägare och folk som vill satsa pengar genom så kallad crowdfunding. Cirka 10 miljoner kronor har Falu Vildvattenpark kostat hittills. 131 investerare har satsat från 4000 kronor till över en miljon kronor var, och är delägare i arenan. Både Bo-Marcus Lidström och Falu kanotklubb är delägare.

Falu kanotklubb har också fått ett bidrag av Falu kommun på totalt 300 000 kronor för åren 2018-2020, för att bland annat marknadsföra Falun och ge 480 grundskoleelever möjligheten att testa forspaddling. Klubben har tillsammans med Bo-Marcus jobbat fram en bra bana som kan fungera för både nybörjaren och för avancerad kanotslalom.

– Ja, väldigt många från klubben har lagt ner mycket tid att få forsen bra, och det har varit mycket jobb med tillstånd och fallhöjd. Det är inte bara att gräva, säger Bo-Marcus Lidström.

På plats den här dagen är Alexander och Anna Seitz från München i Tyskland. Anna härstammar från Falun och paret är här för att besöka hennes föräldrar.

– Ja, vi hörde att vildvattenparken hade öppnat, så vi ville åka förbi och testa, säger Anna Seitz.

Efter påtagning av våtdräkter, flytvästar och hjälmar så får de var sin kanot. En uppblåsbar ganska stadig variant som de snarare sitter ovanpå än i. Skulle de mot förmodan välta så ramlar de ur, det behövs därmed ingen eskimåsväng för att ta sig upp till ytan. Anna och Alexander får testa balansen i dammen först och prova att välta.

Falu Vildvattenpark

Totalt 160 meter fors och damm kan du nu färdas på vid Falu Vildvattenpark. Parken bjuder på något för alla nivåer av forspaddlare. Här kommer Falu kanotklubb att träna under nästa hela året och låta Faluns grundskoleelever prova på forspaddling. Bo-Marcus Lidström visar Anna och Alexander Seitz hur man tar sig ner genom forsen. Först från land och sedan när de är i forsen, och försöker hitta bästa vägen förbi hindren.

Förvandlas av vattnet

Sedan kommer det mest spektakulära, vattnet släpps på. En stor pump med en meterstor turbin, förvandlar på bara ett par minuter betongrännan till en strid fors. Med en vattenmängd motsvarande 20 badkar i sekunden, lyfter pumpen vattnet från dammen, flera meter upp till forsen. Möjligheten finns att installera fler pumpar för att göra forsen vildare för mer avancerade åkare, men pumparna kostar över en miljon kronor per styck och ses därför som en framtida utvecklingsmöjlighet.

När vattnet är påkopplat förstår man hur det är uttänkt, det virvlar, bildas bakvatten och forsar runt trälådorna som om de var stora stenar i en naturfors. Det känns helt klart som en utmaning att ta sig ner, även utan portar.

– Det är inte som forsränning i gummibåt, utan här paddlar man helt själv. Men det är faktiskt ganska enkelt att börja, människor som aldrig paddlat förut klarar av det och de lär sig väldigt fort. Efter ett tag brukar de bli lite mer avancerade och paddlar in i bakvattnet och surfar på vågor, säger Bo-Marcus Lidström.

Besökarna testar på forsen lite försiktigt i början. Bo-Marcus går bredvid och instruerar; ” vänd kanoten nu”, ”se till att du kommer ut längre”, ”snyggt, det där gjorde du bra”. Efter några turer är de mycket säkrare och vågar mer.

– Det var ganska enkelt, säger Alexander Seitz med ett leende.

– Ja, men jag tycker inte det var så lätt att åka åt rätt håll, säger Anna Seitz efter den tredje turen i forsen.

Båda är dock överens om att det var roligt och något de skulle kunna tänka sig att prova igen.

Fakta Falu Vildvattenpark

Täcker en yta av cirka två hektar eller två fullstora fotbollsplaner.

Längden på forsen inklusive dammen, är cirka 160 meter. Det finns möjlighet att bygga cirka 100 meter fors till.

Innehåller ungefär lika mycket vatten som simhallen på Lugnet, cirka 2 500 kubikmeter. Vattnet renas med ett reningsverk.

Djupet varierar från några decimeter till 3,6 meter på det djupaste stället framför pumpen.

Pumpens kapacitet är motsvarande cirka 20 badkar vatten i sekunden. Det går att montera fler pumpar.

Här finns också reception, kafé, omklädningsrum och tre uthyrningsstugor för övernattning.

Byggkostnaden är cirka 10 miljoner kronor.

Foto: Ulf Palm.

Sidan uppdaterad 2019-10-02