Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Språkcafé

En timme går fort när man har roligt. – Jag lär mig nya ord varje gång, säger Ibrahim från Eritrea (i mitten). Foto: Magnus Ståhlberg

Träna språk på språkcafé

Varje tisdag - klockan 14.30 till 15.30 - är du som vill få en pratstund och få nya vänner, välkommen till Språkcaféet på andra våningen i stadsbiblioteket.

 I snart två år har biblioteket upplåtit lokaler för språkcafé-verksamhet med olika aktörer.

Nu samarbetar biblioteket med AlphaCE, ett konsultföretag som bland annat erbjuder SFI-verksamhet.

– Integration är viktigt från båda håll. Jag ser språkcaféet som en dörröppnare och en bro mellan människor. Vi vill nå alla, både de som är nyfikna på andra kulturer och de som vill träna upp sin svenska. Här pratar vi bara svenska och lär känna folk på ett enkelt och roligt sätt. Min roll är att ta fram diskussionsfrågor och vara länken mellan oss och biblioteket, som sköter det praktiska, säger Maria Jonsson, SFI-lärare från AlphaCE.

Maria Norberg är bibliotekarie på stadsbiblioteket och har tagit över ansvaret efter en kollega.

– Våra lokaler upplåter vi gärna för verksamheter som denna. Vi är en naturlig mötesplats och välkomnar det här samarbetet. Jag öppnar upp och släpper in, fixar lite fika och annat praktiskt. Jag tror att detta kan bli en plattform för oss att jobba vidare med, säger hon.

Bestämda samtalsämnen

Drygt 20 personer sluter upp den här tisdagen. Somliga verkar redan hemtama, andra ser lite mer avvaktande ut. Maria Jonsson hälsar välkommen och hänvisar deltagarna till de olika borden. Det är viktigt att det finns en svensk vid varje bord som driver samtalet framåt.

– Slå er ner och ta gärna lite fika. Hoppas ni ska få en trevlig stund. Jag kommer att dela ut lappar med ämnen ni kan diskutera.

Runt ett av borden sitter tre kvinnor och två män, de har redan börjat tala om det kommande valet. De kommer från Syrien, Somalia, Iran och Sverige, men samtalet förs på svenska.

Ibland tar man till engelska, men man är snabbt tillbaka i svenskan. Margareta Carlsson lyssnar och bygger på deras meningar när det behövs.

– Det är ett sätt för mig att bekräfta att jag uppfattat vad de har sagt. Det ska ju vara en dialog, det är viktig. Det är bra att Maria ger oss förslag på samtalsämnen. Jag lär mig en massa spännande saker – kulturskillnader, maträtter, andra seder och bruk. Det ger mig så mycket att gå hit.

Ett gäng diskuterar vad som är bra och inte bra med Falun.

– Det finns bra skolor här, säger en ung man som vill bli bilmekaniker.

– Naturen är fantastisk. Här finns så mycket bär och svamp som alla får plocka! säger en kvinna från Bulgarien.

– Det kan vara svårt att få tag på en läkare när man behöver det, konstaterar en man från Syrien.

Ökat självförtroende

Alla lyssnar aktivt, ge varandra talutrymme och vet att det är okej att säga fel.

Stämningen är god och skratten många. Det viktiga är att man vågar prata, släppa sin inre kritiker och ge sig ut i samtalet.

Sakta men säkert växer självförtroendet.

Ibrahim från Eritrea gillar att gå till Språkcaféet:

– Jag vill prata svenska med andra. Det är kul att träffa folk jag aldrig pratat med förut.

Undersköterskan Marian håller med.

– Jag utvecklar min svenska här. Jag kan slappna av och bara prata på. Jag tycker fler ska avsätta en timme och komma hit varje tisdag.

Text: Agneta Barle

Sidan uppdaterad 2018-10-19