Publicerad
Falu gruva ska lyfta Europas världsarv
Falu Gruva har valts ut av Unesco och National Geographic för att lyfta Europas världsarv som besöksmål. Världsarvet Falun är, tillsammans med Drottningholms Slott, de platser i Sverige som marknadsförs på den nya digitala plattformen World Heritage Journeys of Europe.
- Det är en fantastisk möjlighet för oss att nå ut på en internationell marknad, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Totalt ingår ett 30-tal världsarvsområden i satsningen på den gemensamma plattformen. För att vägleda besökarna är sajten indelad i olika teman, där Falu Gruva ingår i ”Underground Europe”.
- Falu Gruva är en oslipad diamant om man tittar på Europakartan. Här lyfts vi fram tillsammans med stora besöksmål som Saltgruvan i Krakow med en miljon besökare per år, säger Anna Björkman.
Hon tror att platsen, både ovan och under jord, är ett skäl till att Falu Gruva har valts ut i projektet.
Tusen år av historia
- Vi har tusen år av historia på ursprunglig plats och kan erbjuda miljöer från 1600- och 1700-talet även under jord. Vi är en levande historiebok som berättar om Falu Gruvas plats både i svensk och europeisk historia, säger Anna Björkman.
Efterfrågan på så kallade kulturarvsresor ökar – fler väljer besöksmål med annorlunda upplevelser och genuina miljöer.
Utöver Falu Gruva listar World Heritage Journeys of Europe ett tiotal andra platser i närheten som kan intressera besökarna. Zornmuseet och Orsa rovdjurspark är ett par exempel.
Den nya digitala plattformen visitworldheritage.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. omfattar 34 världsarv i 19 länder runtom i Europa.
Två platser i Sverige
Två platser har valts ut i Sverige och ingår i olika teman som plattformen är uppdelad i. Falu Gruva (”Underground Europe”) och Drottningholms Slott (”Royal Europe”).
Utöver Falu Gruva lyfts ett tiotal andra besöksmål i närheten fram, exempelvis Carl Larsson-gården, Zornmuseet, Hälsingegårdarna och Sala Silvergruva.
Unesco och National Geographic står bakom satsningen som syftar till att öka medvetenheten om europeiska världsarv och attrahera fler internationella besökare, främst från Kina och USA. EU-kommissionen stöder projektet som en del av det Europeiska Kulturarvsåret 2018.