Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Stort intresse för träningshopp på Lugnet

Backhoppningen i Falun går mot en ny succésäsong. Antalet sålda träningskort visar att det kommer att göras över 3 500 träningshopp i normalbacken - HS 100 – bara under årets två sista månader.

– Förmodligen blir det ännu fler hopp eftersom vi redan nu märker av ett ökande intresse från fler landslag. Det överträffar våra förväntningar, säger Jimmy Birklin, vd för Svenska Skidspelen.

Skidspelen har i samarbete med Falu kommun och Holmens IF hittat en verksamhetsform för Faluns hoppbackar som uppskattas av många backhoppare runt om i världen. Konceptet ser ut såhär:

Spara fjolårets konstsnö. Lägg ut snön tidigt i normalbacken. Bjud in landslag och team, föreningar på träningsläger i Falun. Sälj hopp- & längdkort som finansierar satsningen.

– Vår ambition är att satsningen ska vara självfinansierad och inte påverka Falu kommuns övriga budget. Det tror jag vi har stora möjligheter att lyckas med, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun.

Succén i siffror

  • För två år sedan gjordes inga hopp i normalbacken innan jul.
  • I fjol var det premiär för konceptet. Då gjordes 2 600 hopp under perioden 1 november till 12 december. Totalt under säsongen 2017/2018 blev det 3 800 hopp.
  • I år har det inför premiären sålts 308 hoppkort, vilket innebär cirka 3 080 hopp under perioden 1 november till 12 december.

– Det här är bara början. Vi har dialog med ytterligare landslag och föreningar, som är intresserade att komma, men som ännu inte bokat in sig ännu. Mycket tyder på att vi kommer att sälja cirka 450 hoppkort, och med lite medvind når vi en milstolpe på 500 hoppkort tillika 5 000 hopp innan jul, vilket skulle vara fantastiskt. Sedan får vi se hur många hopp som sker efter årsskiftet, säger Jimmy Birklin.

Bra för besöksnäringen

Anledningen till att hoppningen sker i normalbacken, HS 100, och inte i stora backen är att konceptet på det viset lockar en bredare målgrupp som aktiva i nordisk kombination och fler damhoppare.

I höst är det hittills landslag/team/föreningar från Kina, Österrike, Norge och Sverige som bokat träningsläger i Falun.

– Vi har, som sagt, fler landslag/team/föreningar på gång. Här är besöksnäringen i Falun en stor vinnare. Ta bara Kinas landslag som kommer att ha ett 13 dagar långt läger i Falun med boende och mat, menar Jimmy Birklin.

Det ska inte bara tränas i Falun. Den 17-18 november avgörs Norgecupen i normalbacken på Lugnet. Både damer och herrar deltar och är en öppen tävling även för icke norrmän.

Dessutom blir det en veterantävling samma helg.

Toppbetyg till skidspelen

Samtidigt fortsätter förberedelserna inför Svenska Skidspelen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 16-17 mars 2019.

I det sammanhanget har Falun fått bästa möjliga uppstart i och med att Internationella skidförbundets utvärdering från fjolårets världscup nyligen blev klar.

Falun blev bästa världscuport under punkten ”Kvalité”. I den totala utvärderingen inklusive resa, boende, tävlingar kom Falun tvåa efter Holmenkollen, året innan var Falun på femte plats, ett steg i rätt riktning.

– Vi är mycket glada för det betyget samtidigt som vi fått ny energi att arbeta mot målet: ”Äkta nordisk skidåkning i världsklass.”.

Sidan uppdaterad 2018-10-30