Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Full fart i backen - rekordmånga tävlar

Delar av världens bästa backhoppare söker sig till Falun, som är den enda orten i världen, som i dag kan erbjuda backhoppning på snö. Toppaktiva från nio landslag väljer därför Lugnet som träningsplats.

De flesta av de aktiva tävlar också i helgen, när en deltävling i Norgecupen avgörs i Falun. Tävlingar som blir rekordbetonade på flera sätt.

Hösten har varit en mardröm för backhopparna och aktiva inom den nordiska kombinationen. Det finns ingen hoppbacke i världen som kan erbjuda snö – förutom i Faluns normalbacke.

Där finns nu sparad konstsnö från fjolåret, vilkry har uppmärksammats i hela backhoppningsvärlden. Landslagen står på kö för att komma till Falun.

Den här hösten tränar landslag från Tyskland, Österrike, Japan, Kina, Norge, Finland, Schweiz, Tjeckien och naturligtvis Sverige i Falun. Det har sammanlagt köpt över 600 hoppkort vilket innebär att de tillsammans kommer att göra cirka 6 000 hopp innan jul!

Tävlingar av rekordformat

Detta innebär att helgens deltävlingar Norgecupen, som avgörs i Falun, blir tävlingar av rekordformat.

Arrangörsklubben Holmens IF signalerar att det kan bli upp mot 130 backhoppare som kommer att delta i helgens tävlingar. Enligt uppgift blir detta därmed en av de största backhoppningstävlingar som arrangerats i Sverige – deltagarmässigt.

Flera av deltagarna är världsstjärnor, som exempelvis Japans Akito Watabe. Han blev i fjol totalvinnare i världscupen i nordisk kombination.

– Det är överraskande och fantastiskt roligt att vi kan erbjuda dessa möjligheter i Falun. Här vill jag ge en mycket stor eloge till Falu kommun för deras arbete med anläggningen och till Holmens IF, som är arrangör för helgens tävlingar, säger Jimmy Birklin.

Han är dessutom övertygad om att den backhoppningsboom som nu finns i Falun stärker Sveriges kandidatur till OS 2026.

– Vi vet att Internationella skidförbundet verkligen uppmärksammat det som nu sker i Falun. Detta är omtalat inom internationella skidförbundet backhoppning- och nordisk kombinationskretsar och detta är stort inom den stora skidfamiljen. Nu hoppas jag att detta också bidrar till ett lyft för svensk backhoppning.

Sidan uppdaterad 2018-11-19