Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Alpina ungdomar

Ungdomar och ledare i IFK Falun Alpin trivs i Källviksbacken.

Källviksbacken - alpin oas nära centrum

Källviksbacken är unik med sitt stadsnära läge. Backen ägs av kommunen, men drivs sedan många år tillbaka av IFK Falun Alpin.

Allt fler får upp ögonen för Källviksbacken, som också är IFK Faluns alpina hemvist.

Det är här klubbens 220 aktiva barn och ungdomar tränar, och det är här de ideella krafterna ser till att backen är snösäker tidigt varje säsong.

-Att ha en stadsbacke att träna i på det här sättet är unikt. Närheten till stan är givetvis en styrka för vår breda verksamhet, säger Per-Olov Ljung, klubbens ordförande.

Falu kommun äger Källviksbacken, som många till och med kallar för Faluns största ungdomsgård.

Men backen drivs av medlemmarna i IFK Falun Alpin enligt ett upprättat avtal mellan huvudparterna.

Klubben ansvarar bland annat för att drifta själva backen – snöläggning och preparering – att sälja liftkort, att liftarna fungerar och att driva serveringen i värmestugan som har plats för 120 sittande personer.

-Mycket positivt har hänt de senaste åren och vi har ett bra och nära samarbete med kommunen, säger Per-Olov Ljung.

Kommunen gjorde nödvändig satsning

Det var för drygt tio år sedan som verksamheten i Källviksbacken tog ny fart efter ett omtag från kommunens sida.

Kommunen beslutade då att satsa pengar på att rusta upp backen. Ett nytt toppmodernt snösystem med snökanoner och ny röranläggning köptes in.

Medlemmarna i klubben bidrog med hårt arbete och såg till att det nya snösystemet kom på plats. Totalt lades tre kilometer rör ut i backen och grävdes ner.

Kapaciteten att tillverka snö ökade ordentligt, vilken i sin tur medförde att säsongen förlängdes och att nygamla nedfarter kunde öppnas. Sedan dess har också Falu snowpark skapats.

-Satsningen gjorde att vi kunde utveckla backen i en riktning vi länge velat. Två år senare byggde vi ut snösystemet ytterligare kapacitetsmässigt. Nu har vi en allsidig backe. För två år sedan gjorde vi också om belysningen i backen, efter att ha fått pengar till att göra energibesparingar, säger Tomas Lövkvist, backansvarig, som varit med under hela den långa resan.

Från slitet med ett gammalt snösystem, där klubben hade fullt sjå med att bara hålla familjebacken igång, till dagens kompletta anläggning med internationellt renommé.

Tidig snöläggning

-Men utan alla ideella krafter som ställer upp varje år, hade vi varken haft snö eller någon backe. Den här säsongen startade vi snöläggningen redan den 22 november, men tvingades göra en paus på grund av värmen. Sedan var det full fart över jul och nyår och så körde vi på med snöläggningen fram till den 20 januari. Totalt var det 60 personer som delade på de pass som behövdes under två veckor, säger Tomas Lövkvist.

Falu kommun har under resans gång satsat på att bygga en modern värmestuga med panoramafönster mot backen. Nytt maskinrum och personalutrymmen har också skapats.

Engagemang och viljan att hugga i lite extra är något som genomsyrar hela IFK Faluns verksamhet.

Gott om ideella krafter

Under samtliga vardagskvällar och helgen så är det ideella krafter som ser till att backen är öppen. Klubbmedlemmar ställer upp som tränare, pistmaskinsförare, liftvärdar, kioskpersonal med mera.

Just nu har IFK Falun Alpin en blomstrande verksamhet. Klubben har 450 medlemmar, varav 220 är aktiva barn och- ungdomar.

-Det ska vara kul att träna i en trygg miljö, det är så vi främst arbetar. Vi har skidkul för de yngsta i vår verksamhet, och den gruppen består i år av 92 barn, vilket är nytt rekord. Sedan har vi träningsgrupper U10, U12 och U14-16. Men vi försöker även behålla de barn- och ungdomar som inte vill träna så mycket och erbjuder därför dem mer spontanåkning, säger Per-Olov Ljung och fortsätter:

-Vi erbjuder alpin träning med portar, skicrossträning, parkträningar i hoppen, friåkningsträningar. Parken som vi erbjuder skapas helt och hållet av eldsjälarna i Falu Snow Park, som också har representant i styrelsen.

Här hittar du mer information om backen och aktuella öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2019-03-05