Publicerad
Renoverad stuga och bättre spår i Stångtjärn
Falu kommun har renoverat Stångtjärnsstugans övre våning och där finns också ett nyöppnat café. Dessutom bjuder området på bättre skidåkning än någon gång tidigare, då ideella insatser under flertalet år sett till att förbättra underlaget på de så kallade dagspåren (6 km + 8 km).
Efter många turer blev det så att Falu kommun köpte Stångtjärnsstugan av Falu IK för ett drygt år sedan.
Sedan dess har en stor renovering av stugans övre våning gjorts under hösten.
I den stora lokalen, som kan hyras av allmänheten för fester och andra sammankomster, har golvet bytts ut och nya möbler köpts in. Köket har också fått en uppfräschning.
- Lokalen har plats för 75 personer, vilket det också finns nytt porslin till. Stångtjärnsstugan har inga utpekade driftmedel, utan ska gå runt på de pengar som kommer in via uthyrningsdelen. Renoveringen var verkligen välbehövlig, för underhållet var eftersatt, säger Mats Österlund, verksamhetsansvarig på Slättaenheten.
Café Stångtjärn - efterlängtat
I Falu IK:s gamla kanslilokal, nyrenoverad även den, har Café Stångtjärn öppnat. På väggarna ramas caféverksamheten in av Falukonstnären Theodor Glasells målningar som nu fått en mer framträdande plats.
I caféet kan fikasugna motionärer köpa sig något varmt – eller kallt - att dricka med något gott tilltugg.
-Redan när det stod klart att Falu kommun skulle köpa stugan fick jag samtal om när caféet skulle öppna igen. Till att börja med kommer caféet att vara öppet lördagar och söndagar, klockan 10.00-16.00, under vintersäsongen. Intresset för caféet har varit stort, säger Mats Österlund.
Att fixa till övervåningen har varit första prioritet. Till sommaren ska källaren och bastun renoveras. Planer finns även att fixa till övernattningsstugan och vallaboden. Medel för detta kommer att sökas.
Skidspår av högsta klass
Stångtjärn är skidmotionärernas mecka. Hit söker sig skidåkarna som tycker att Lugnets elitbanor är för tuffa, eller de som vill kunna sticka ut på en längre tur i skogen.
Och banorna i Stångtjärn håller numera hög klass.
Ett gäng ideellt arbetande pensionärer, med eldsjälen Bert Andersson i spetsen, har de senaste fem-sex åren lagt ner tusentals timmar för att förbättra underlaget på de så kallade dagspåren (6 km + 8 km). Mängder med rötter och stenar har plockats bort, ojämnheter har försvunnit, dränering har gjorts, och grus har lagts ut.
Allt för att det ska gå att få till åkbara och bra preparerade spår med bara en decimeter snö som grund.
Prepareringen av skidspåren vintertid sköts av Sten Näsman och Patrik Svensson, som får en ersättning från kommunen för att sköta detta.
- Pensionärerna har gjort ett jättejobb och bitvis är underlaget lika bra som på vilken gång- och cykelväg som helst. Nu kan vi bjuda på bra preparerade spår under hela säsongen, säger Sten Näsman.
Prepareras flera gånger i veckan
Spåren i Stångtjärn prepareras inte varje dag, som på Lugnet, men minst en till två gånger i veckan brukar Sten och Patrik vara ute.
- Vi preparerar efter behov kan man säga. Vi har väldigt mycket besökare under helgen och lägger ner en hel del jobb på att ha dagspåren i bra skick då. Under vardagarna är det elljusspåret som prioriteras, säger Patrik Svensson.
Varför håller ni på med det här?
- För det är kul att åka i bra spår. Många som är här och åker ger oss också bra beröm för hur vi sköter spåren, säger Patrik Svensson.
Men den här säsongen har även spåren körts sönder av både bilar och skotrar. Något som de båda ser allvarligt på.
- Man är bara ute för att förstöra, när man gör på det viset. Vi hoppas att folk tänker sig för. Vi har också personer som går i spåret, vilket inte heller är bra eller tillåtet, säger Sten Näsman.
Till sommaren ska också elljusspårets underlag förbättras genom grusning.
Finns det något mer ni önskar er?
- Ja, det vore kul att kunna erbjuda konstsnöspår även här i Stångtjärn. Vi får se om vi kan få med oss kommunens ansvariga på den tanken, säger Patrik Svensson.
Aktuell rapport om skidspåren i Stångtjärn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.