Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Håkan Syrjä

Håkan Syrjä, skidspelsföreningens ordförande

Utan ideella krafter – inget skidspel

Det är skidspelsföreningen – med sina tolv medlemsföreningar – som har det fulla ansvaret för att tillsätta funktionärer för genomförandet av Svenska skidspelen.

I helgen är det dags igen för Svenska skidspelen. Hela världseliten, inklusive nyblivna VM-medaljörer, kommer till Falun för att göra upp om viktiga världscuppoäng.

Men utan alla ideella krafter som ställer upp, skulle det inte bli några skidspel.

- Vi har cirka 600 funktioner att fylla, och brukar ha en 400-500 funktionärer igång som alla ställer upp helt ideellt. Många tar till och med ledigt för att jobba med skidspelen, säger Håkan Syrjä, skidspelsföreningens ordförande.

Vid en extra stämma i november förra året valdes Håkan Syrjä till ny ordförande i skidspelsföreningen.

- Det kom väl lite hastigt på, men jag blev övertalad att ta hand om ordförandeklubban. Jag har ett långt engagemang i Korsnäs skidor bakom mig och har jobbat med skidspelen en hel del tidigare, så jag ser bara positivt på den här utmaningen, säger Håkan Syrjä.

Äger 40 procent av bolaget

Skidspelsföreningen äger 40 procent av Svenska skidspelen AB, där Svenska skidförbundet är majoritetsägare med sina 51 procent. Falu Kommun äger 9 procent.

För sitt arbete under Svenska skidspelen får skidspelsföreningarna sex prisbasbelopp per tävlingsdag, om man uppfyller funktionärsbehovet. Ett prisbasbelopp är i år 46 500 kronor.

-Men för att vi ska få pengarna måste Svenska skidspelen AB givetvis göra ett litet överskott varje år. Publikintäkter, lokala partners och sponsorer är avgörande för hur slutresultatet blir. Det är inga stora marginaler, säger Håkan Syrjä.

Pengar fördelas mellan medlemsföreningar

Pengarna som går till skidspelsföreningen fördelas sedan vidare till medlemsföreningarna sett till nedlagd arbetsinsats. Den förening som gjort flest arbetstimmar får naturligtvis mest.

- Ersättningen för arbetet med Svenska skidspelen är med andra ord en viktig del i föreningarnas ekonomi. I slutändan bidrar den till klubbverksamheten och kan ses som ett bra exempel på elitidrott som genererar resurser tillbaka till bredd- och ungdomsverksamhet, säger Håkan Syrjä.

I skidspelsföreningen ingår: Korsnäs IF skidor, Sundborns GoIF, Envikens IF, Bjursås IK, Grycksbo IF/OK, Sågmyra SK, Falu IK, OK Kåre, Domnarvets GoIF, Dalregementets IF, Holmens IF och Falun-Borlänge SK.

Här kan du läsa mer om skidspelen och se aktuellt program för helgens tävlingar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den här artikeln är hämtad ur det senaste numret av kommuntidningen Vårt Falun. Här kan du läsa fler artiklar.

Sidan uppdaterad 2019-03-14